Voorwoord Martijn van Helvert | Nieuwsbrief maart 2024

Voorwoord Martijn van Helvert | Nieuwsbrief maart 2024

Vrouwe Fortuna

Een protestactie van eredivisie-voetbalsters zagen we afgelopen weekend op de Nederlandse velden. De dames van Fortuna Sittard deden prominent mee. Fortuna Sittard vormt samen met Ajax, PSV en FC Twente de top van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Vrouwen in de eredivisie verdienen een stuk minder dan de mannen. Soms krijgen ze zelfs helemaal niets.

Ze willen zich helemaal op het voetbal kunnen richten en daarom willen ze minimaal het minimumloon, net als speelsters in de landen om ons heen.  Als je zes dagen in de week op het veld staat en je moet daarnaast ook nog je werk doen, dan gaat de focus niet volledig naar voetbal. De dames zelf zijn ambitieus, willen doorgroeien en de Nederlandse competitie nóg aantrekkelijker maken.

Als wij het belangrijk vinden dat vrouwen, net als mannen hun droom kunnen nastreven om opgeleid te worden om op het hoogste niveau te voetballen in Limburg, dan zullen we als ondernemers iets moeten doen.

Twee samenhangende oorzaken die het probleem vormen zijn de volgende. Allereerst wordt in de bestuurskamers van voetbalclubs vooral het belang van het eerste mannenteam behartigd. Op het moment dat er een nieuwe spits nodig is bij de mannen, wordt als eerste bezuinigd bij de vrouwen.

Daarnaast vinden veel ondernemers het sponsoren van het mannenteam nog vele malen aantrekkelijker dan het sponsoren van het vrouwenteam. Dit komt doordat er op dit moment nog minder mensen het stadion bezoeken en het aantal ESPN-uitzend-minuten van vrouwenvoetbal kleiner is. Echter, zowel het aantal wedstrijdbezoekers, als het aantal ESPN-minuten groeit in het Nederlandse vrouwenvoetbal, en zeker ook voor het Limburgse vrouwenteam op het hoogste niveau.

Het sponsoren van de vrouwen vergt een veel kleinere investering dan het sponsoren van de mannen. Terwijl de hoofdsponsor van de mannen in Sittard-Geleen zeer blij is dat dit seizoen al zo snel degradatie is uitgesloten, kun je met minder dan een tiende van dat geld shirtsponsor zijn van de vrouwen die volgend jaar wellicht Champions League halen. Voor een paar honderd euro doe je al mee als sponsor en voor een tweeduizend euro heb je al een stevig sponsorpakket.

Afgelopen seizoen heeft het bedrijf Azerion enorm geïnvesteerd in het vrouwenvoetbal in Limburg. Dit zullen de Tuks-Nederlandse ondernemers in het komend jaar niet meer in die mate kunnen doen. Nemen andere ondernemers het initiatief voor gender-gelijkheid in het voetbal in Limburg over?

Op zaterdag 30 maart organiseert MKB-Limburg rondom de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen een business meeting in het stadion van Fortuna Sittard. Het thema is de kracht van vrouwelijke leiderschap in de onderneming. Zowel vrouwen als mannen hebben zich aangemeld. Wellicht ontstaat uit deze bijeenkomst in de Baandert een nieuwe businessclub voor Vrouwe Fortuna. Dat zou in de serendipiteit der dingen zomaar kunnen. Alleen met investeringen van bedrijven kunnen vrouwen een normaal salaris ontvangen. En alleen op die manier worden de clubbesturen gedwongen om hun afwegingen anders te maken. En alleen zo krijgt de groeiende basis van voetbalmeiden in Limburg een sterke top in het vrouwenvoetbal, waardoor de basis weer verder geïnspireerd wordt. Als het vrouwenvoetbal nóg aantrekkelijker wordt, stromen de stadions vanzelf vol en zal ESPN de wedstrijd integraal uitzenden.

Wil je bij dit business event zijn komende zaterdag in de skybox? Er zijn nog een paar stoelen. Laat het me even weten.

Veel groeten van je voorzitter, Martijn van Helvert 0652555000

Lees de andere nieuwsberichten

25/10/2023

Voorwoord Martijn van Helvert | Nieuwsbrief oktober 2023

Beste ondernemer, Op 20 november houden we de ledenvergadering in het Roda-stadion in Kerkrade. We starten om 16.00uur met de

03/05/2023

Voorstellen nieuwe maatschappelijke partner | Gemeente Leudal

Gemeente Leudal Samen werken aan een economisch vitaal Leudal Wethouder economische zaken, Robert Martens: “Leudal herbergt veel MKB-ondernemers. Zorgen voor

16/05/2023

13 juni | SNS | Ondernemersavond

Sommige mensen zijn ervan overtuigd: “robots spelen over een paar jaar een grote rol in ons bedrijfsleven.” Ze nemen straks

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Onze business partners