Stille armoede in horeca en detailhandel

Stille armoede in horeca en detailhandel

Een op drie ondernemers in de horeca en detailhandel leeft van een inkomen dat onder bijstandsniveau ligt. Een meerderheid slaagt er bovendien niet in om de rekeningen op tijd te betalen. Ten opzichte van een half jaar geleden is de situatie drastisch verslechterd. Dat blijkt uit cijfers van de dertiende Kleinbedrijf Index (KB Index).

De nasleep van corona is de voornaamste reden dat detailhandel en horeca worstelen om het hoofd boven water te houden, blijkt uit het onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool Utrecht onder meer dan duizend ondernemers in het kleinbedrijf. Erik Ziengs, voorman van werkgeversorganisatie ONL, noemt de uitkomst verontrustend: „Geef de levensvatbare horeca en detailhandel deze zomer de ruimte om wat extra vet op de botten te krijgen voor het afbetalen van coronaschulden of het aanpassen van de afbetalingsregeling.”

Stress
Dat de horeca en detailhandel het zwaar hebben is terug te zien in het stressniveau van de ondernemers in deze branches. Zo gaat 27 procent van de ondernemers in de horeca en 23 procent in de detailhandel gebukt onder een uitzonderlijk hoog stressniveau. „Dat is een ongunstige ontwikkeling. Hoge stressniveaus voor langere tijd verlagen de kwaliteit van (financiële) beslissingen en leiden tot burn-outverschijnselen”, aldus het onderzoek dat een link legt tussen de negatieve scores en de strengere invordering van corona-achterstanden van de Belastingdienst.

Ziengs sluit zich aan bij het advies van de onderzoekers om de deadline van 1 april voor het indienen van een saneringsverzoek bij de Belastingdienst uit te stellen naar 1 oktober 2024. „Laat ondernemers zich wel voor 1 april melden, maar geef ze vervolgens enkele maanden ‘rust’ om geld te verdienen in de drukke zomermaanden.”

Versoepeld beleid
De ONL-voorman wijst erop dat ondernemers tot 1 april nog gebruik kunnen maken van een versoepeld beleid. De Belastingdienst gaat namelijk tot die tijd soepeler om met de voorwaarde om mee te werken aan het saneringsakkoord onder aantrekkelijkere voorwaarden. „Een ondernemer kan dan minstens hetzelfde uitkeringspercentage aan de fiscus betalen als hij aan andere schuldeisers betaalt. Een verlenging tot 1 oktober biedt ondernemers de mogelijkheid om nog tijdig tot een akkoord te komen met hun schuldeisers.”

Volgens de onderzoekers redt een derde tot een kwart van de ondernemers in de horeca en detailhandel het niet met de huidige bedrijfsvoering en schuldenlast. Bij mkb-kredietverlener Qredits merken ze in de praktijk dat het steeds lastiger wordt om bedrijven in detailhandel en horeca te financieren. „Aan de jaarrekeningen van horecabedrijven zie je dat de marges onder druk staan”, aldus Qredits-directeur André Dolsma. De terrassen zitten vol, maar de gestegen kosten van inkoop, personeel en huur maken het moeilijk om geld te verdienen. Ondernemers kunnen of durven de prijsstijgingen niet genoeg door te berekenen aan consumenten. Bij ondernemers die ook nog eens kampen met coronaschulden staat het water echt aan de lippen.”

Structurele oplossing
Hoewel ook Dolsma pleit voor uitstel van de deadline van 1 april voor het indienen van een saneringsverzoek naar 1 oktober 2024, ziet hij het liefst dat er meer structurele oplossingen komen. „Als het mkb echt de motor van de economie is, moet je dat als overheid meer stimuleren. Maar je ziet het omgekeerde gebeuren met de verlagingen van de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. En dan moeten werkgevers per 1 juli ook een hoger minimumloon betalen, terwijl de overheid er ook voor had kunnen kiezen om er met fiscale maatregelen voor te zorgen dat werknemers netto meer overhouden.”

Lees de andere nieuwsberichten

04/05/2023

Interactieve Workshops International Sales | Zuyd HS

Benny van Calster, eigenaar CapitalM neemt je tijdens een tweetal interactive workshops mee op het gebied van international sales. (https://capitalm.be, https://www.linkedin.com/in/benny-van-calster)

25/03/2024

Voorstellen nieuw lid | Dasha Zatula | Alutaz Consulting

Vandaag stellen we graag Dasha aan je voor. Dasha is ondernemer bij Alutaz Consulting, naast haar baan in de internationale

20/09/2023

Persbericht | Reactie gezamenlijke ondernemersorganisaties op Miljoenennota

Persbericht VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland 19 september 2023 Reactie gezamenlijke ondernemersorganisaties op Miljoenennota ‘Onzekere economische situatie vraagt politieke zelfbeheersing’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Onze business partners