Opvolging 1 op 3 familiebedrijven is uitdaging

Opvolging 1 op 3 familiebedrijven is uitdaging

Zo’n 30 procent van de familiebedrijven in Limburg zal de komende jaren worden overgedragen naar een volgende generatie, of moet worden verkocht als de kinderen geen interesse hebben in het bedrijf.

Dat verwacht Kees van den Hombergh van MKB Limburg.
50-plus
Dat komt met name door de gemiddelde leeftijd van de eigenaren. “Het grootste deel van de ondernemers is tussen de 50 en 60 jaar oud. Dus dit thema speelt heel erg. Dit gaat naar verwachting veel impact hebben op de economische ontwikkeling in onze provincie”, zegt Van Den Hombergh.
Groot aandeel

Exacte cijfers zijn er niet maar volgens MKB Limburg telt Limburg na schatting tussen de 22.000 en 22.500 familiebedrijven. Zowel landelijk als in Limburg is ongeveer twee derde van alle bedrijven, een familiebedrijf. “Dat gaat van de bakker om de hoek, tot technisch installatiebedrijf, drukkerijen, begrafenisondernemers”, beschrijft de MKB-bestuurssecretaris.

Geen opvolger
Veel ondernemers willen met pensioen maar hebben grote problemen met het vinden van een opvolger. Als die niet te vinden is, wordt de zaak gesloten. Daarvan zien we nu al verschillende voorbeelden in onze provincie. “Dat geldt met name voor bedrijven in de retail en horeca. Er is vaak weinig toekomstperspectief voor de bedrijven die stoppen, ook al omdat ze vaak een vergrijzend publiek bedienen. Naar ambachtelijke beroepen zal altijd vraag blijven. Maar kleding kan bijvoorbeeld makkelijk via internet gekocht worden, in plaats van bij de kleine modezaak.” Een sector die het volgens hem beter doet op dit vlak is bijvoorbeeld de bouw.
Gemeenschap
Het verdwijnen van bedrijven is volgens Van Den Hombergh niet alleen een gevaar voor werkgelegenheid, maar zal ook impact hebben op de gemeenschap. “‘De lokale ondernemer sponsort de intocht van Sinterklaas’, zeg ik altijd. Ze sponsoren de plaatselijke voetbalclub en de verenigingen. Dus dit gaat verder dan alleen het verdwijnen van een onderneming.”
Onderzoek
Hij refereert ook aan een recent onderzoeksproject (TOF – Trots Op Familiebedrijven) van MKB Limburg in samenwerking met de provincie Limburg en Maastricht University. Hierbij werd gesproken met 200 kleine en middelgrote familiebedrijven. “72 procent van de familiebedrijven geeft aan in het afgelopen jaar goede doelen, verenigingen en/of andere organisaties in Limburg op financieel vlak te hebben ondersteund”, vertelt Van Den Hombergh.
Overdragen of verkopen
In het specifieke geval van de 200 bedrijven die meededen aan het onderzoek kwam naar voren dat 60 procent van die ondernemingen binnen tien jaar zal worden overgedragen binnen de familie, of zal worden verkocht. “Minder dan de helft van de bedrijven is organisatorisch of financieel voldoende voorbereid op dit moment”, volgens de MKB-man.
“Opties voor overdracht liggen met name in het familiale karakter dan wel verkoop van de organisatie. Er is weinig animo voor overdragen binnen de organisatie of het aanstellen van een niet-familiaire manager dan wel CEO.”
Businesscoach
De deelnemers kregen ook een masterclass aangeboden om samen met een businesscoach mogelijke innovaties in kaart te brengen. Daar hebben 35 bedrijven gebruik van gemaakt.
De definitie van familiebedrijf die in het kader van TOF – Trots Op Familiebedrijven gehanteerd is:• Minimaal 50 procent van de onderneming is in handen van een familie
• De familie heeft een rol in het management van de onderneming
• Bij eerste generatie bedrijven: men overweegt overdracht aan de volgende generatie

MKB-Limburg gaat beginnen met workshops over dit thema, aanmelden kan al via info@mkblimburg.nl

Lees de andere nieuwsberichten

20/02/2024

Voorstellen nieuw lid | Erwin Claessens | Progress Werkt

Vandaag stellen we graag Erwin Claessens aan je voor. Erwin is arbeidsbemiddelaar bij Progress Werkt. ‘“Als arbeidsbemiddelaar breng ik bedrijven

03/07/2023

Voorwoord Martijn van Helvert | Nieuwsbrief 3 juli 2023

Beste ondernemer, De provincie Limburg was er als eerste uit en presenteerde het nieuwe college. Zes nieuwe bestuurders aan de

10/04/2024

Voorstellen nieuw lid | Patrick van Helden | Smart Office Center

Vandaag stellen we graag Patrick van Helden aan je voor. Patrick is 37 jaar oud en een trotse vader van

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Onze business partners