Interview Yvonne Schroeten

Via kunst wil ik de connectie maken

Als eigenaresse van een kunstuitleen twijfelde Yvonne Schroeten even of zij wel zou passen tussen de entrepreneurs van MKB-Limburg. Inmiddels weet ze wel beter. De netwerkorganisatie is er voor álle ondernemers. Daarbij heeft de beeldend kunstenaar uit Weert ondernemend Limburg zelf ook iets waardevols te bieden. Met haar bedrijf Art-Shock Kunstuitleen prikkelt zij ondernemers om hun horizon te verruimen en buiten de gebaande paden te denken.

Hoe goed de zaken ook gaan, in haar hart is en blijft Yvonne op de eerste plaats kunstenaar. Of zoals ze zelf zegt: “Ik ben niet naar de Kunstacademie gegaan met het doel om flink te cashen. Dan had ik voor een ander vak gekozen. Met mijn schilderijen wil ik mensen raken en aan het denken zetten.”

Haar kunstuitleen biedt haar de mogelijkheid om het kunstenaarschap met het ondernemerschap te combineren. Haar man Renier, net als zij beeldend kunstenaar, stond in de late jaren tachtig aan de wieg van Art-Shock Kunstuitleen. Yvonne nam het stokje in 2015 over, een besluit waar ze nog geen seconde spijt van heeft gehad. 

“Via mijn kunstuitleen leren mensen anders kijken naar moderne kunst en worden ze uitgedaagd om hun horizon te verruimen. Ze ontdekken dat een schilderij – thuis of op kantoor – veel meer is dan een mooi plaatje aan de muur. Met een kunstwerk in je bedrijf, zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit en vakmanschap, kun je als ondernemer laten zien wie jij bent en waar je voor staat. Wij hebben werk van verschillende professionele kunstenaars in onze collectie. In uiteenlopende stijlen. Zo is er voor iedereen wel iets passends. Een directeur zei ooit tegen mij: ik moet iets aan de muur hebben dat me rust geeft en me dwingt om in de dagelijkse hectiek even op de rem te trappen en te reflecteren. Een schilderij dat als spiegel fungeert.”

Alles draait om de connectie

Om haar zakelijke netwerk te verbreden, sloot Yvonne zich in 2022 aan bij MKB-Limburg. “Ik wil de connectie maken met mensen, daar begint alles mee in het leven.” De ontvangst was hartelijk, zo herinnert de Weertse zich. ‘Goh wat leuk, een kunstenaar in onze vereniging’, zeiden ze. Mensen waren oprecht geïnteresseerd in wat ik deed. Het mooie aan MKB-Limburg is dat ik ondernemers uit de hele provincie ontmoet. Daarbij biedt het lidmaatschap me de mogelijkheid om bij de tijd te blijven.

Op het gebied van marketing doe ik bijvoorbeeld van alles, maar een duidelijke strategie heb ik niet. Door met collega-ondernemers te praten verbreed ik mijn kennis. Daarnaast kan ik deelnemen aan interessante workshops, bijvoorbeeld over hoe ik social media moet inzetten in mijn bedrijf.”

Kansen in duurzaamheid

Speeddates. Rondleidingen bij interessante bedrijven. Netwerkevents. Yvonne neemt deel aan verschillende bijeenkomsten en activiteiten. Uit de kennismaking en het wederzijds vertrouwen ontstaan waardevolle contacten en nieuwe inzichten. Zo raakte de Weertse bijvoorbeeld in gesprek met Sylvia Vannisselroij van Expeditie 02050 uit Helden, een bedrijf dat ondernemers bewust maakt van hun ecologische voetafdruk en hen helpt om duurzaamheid te verankeren in hun bedrijfsstrategie. “Sylvia vroeg me of duurzaamheid ook een thema is in mijn kunst. Jazeker, antwoordde ik. Mijn werk gaat over de nietigheid van de mens. Kijkend naar de natuur en het heelal zijn wij maar miertjes op deze aarde. We denken overal verstand van te hebben, maar er is nog zoveel waar we geen benul van hebben. Dáár gaat mijn vervreemdende werk over. Mijn schilderijen zijn ‘lessen in nederigheid.’ 

Toen Yvonne hoorde waar ondernemer Sylvia mee bezig was, werd ze gelijk enthousiast. “Ik dacht: hoe mooi zou het zijn als ik mijn kunstuitleen met haar duurzame missie kan verbinden. Dat biedt kansen voor ondernemers. Stel je voor: een schilderij, op een prominente plek in je bedrijf, dat jouw klanten vertelt waar jij als circulair ondernemer voor staat en waarmee je het gesprek over duurzaamheid op gang kunt brengen.”

Geestverwanten
Yvonne Schroeten voelt zich thuis bij MKB-Limburg. Ze heeft er ontdekt dat entrepreneurs en kunstenaars veel meer met elkaar gemeen hebben dan je misschien zou denken. “Ook ondernemers zijn creatievelingen.

Wil jij net als Yvonne jouw invloed vergroten?

Word lid van MKB-Limburg. Liever eerst kennismaken om te zien wat de voordelen zijn? Kom dan gewoon eens vrijblijvend sfeer proeven tijdens een van onze kennis- en netwerkevents. Dan kun je zelf ervaren wat de kracht van MKB-Limburg is. Na je aanmelding voor een van onze events brengen we jou in contact met een MKB-lid (bij voorkeur iemand die je al kent) die jou bij binnenkomst persoonlijk ontvangt en vervolgens wegwijs maakt. Op die manier voel je je niet alleen welkom, maar ben je verzekerd van een goede start. 

Meld je nu aan voor een kennismaking door onderstaand formulier in te vullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk telefonisch contact met je op om een evenement met je af te stemmen. 

Onze business partners