Interview Lieke & Yvonne

Vekoma en MKB-Limburg: 1 + 1 = 3

Met ruim 150 achtbanen in meer dan 65 landen is Vekoma Rides een absolute wereldspeler in de amusementsindustrie. Toch blijft het bedrijf uit Vlodrop trouw aan zijn Limburgse wortels. Al sinds oudsher werkt Vekoma op alle mogelijke terreinen samen met mkb-bedrijven in de regio. “Omdat die samenwerking ons beide verder helpt. Dáárom zijn wij lid van MKB-Limburg”, zegt directielid Yvonne Paulussen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, Vekoma deed het al lang en breed voordat de term was uitgevonden. “Goed zijn voor de mensen in je omgeving”, zo noemt Yvonne het zelf liever. “Of het nou gaat om onze productie, catering, de detachering van personeel, marketing en communicatie, transport of de nieuwbouw van ons kantoor: waar het kan doen wij zaken met mkb-ondernemers uit de buurt. Die gedachte zie je ook terug in ons sponsorbeleid. Elke medewerker krijgt van ons jaarlijks 50 euro om te besteden aan een maatschappelijk doel in deze regio.”

De band met het Limburgse midden- en kleinbedrijf voert terug naar 1926 toen Hendrik op het Veld de Veldkoning Machinefabrieken oprichtte. Eerst maakte het bedrijf ploegen en andere landbouwmachines, later stalen constructies voor de petrochemische industrie. Vanaf de jaren tachtig groeide Vekoma uit tot de onderneming met 300 medewerkers die het nu is: de meest toonaangevende en innovatieve achtbaanbaanfabrikant ter wereld. De Python en Vogel Rok in de Efteling, de rollercoasters in Walibi Holland, de Booster Bike in Toverland of Space Mountain in Disneyland Parijs; ze werden allemaal in Vlodrop gebouwd. Waar mogelijk met hulp van bedrijven uit de buurt.

Geven en nemen

Die verbinding met het MKB legt Vekoma heel bewust, zegt Yvonne. “Wij vinden dat collega-ondernemers in deze regio moeten kunnen meeprofiteren van onze positie als werkgever. Samen houden we elkaar aan het werk. En omgekeerd hebben wij ook de ondernemers in Limburg nodig. Dicht bij huis zit een heleboel kennis die wij goed kunnen gebruiken. Kennis op het gebied van talentontwikkeling bijvoorbeeld, waarmee we onze medewerkers de kans bieden om als mens verder te groeien.”

Die wederkerigheid is voor Vekoma essentieel en vormt ook het criterium voor rondleidingen die het bedrijf voor MKB-ondernemers verzorgt. Yvonne: “Er moet voor beide iets te halen zijn. Als het om kennis gaat, is het geven én nemen. Pas dan ontstaat er toegevoegde waarde. 1+1=3, ik geloof daar heilig in.”

Samen talent behouden

MKB-Limburg is het platform waar al die lokale en regionale ondernemerskennis samenkomt. En dat leidt tot prachtige kruisbestuivingen, zo weet HR-consultant Lieke van den Hombergh van Vekoma uit ervaring. “Tijdens een netwerkbijeenkomst raakte ik bijvoorbeeld in gesprek met de initiatiefnemer van een platform dat bedrijven ondersteunt in hun zoektocht naar talent.

Niet op de traditionele manier aan de hand van diploma’s, maar door te kijken naar skills en te zoeken naar de juiste match. Een prachtig initiatief. Die kennis is zeer waardevol en neem ik weer mee terug naar Vlodrop. Samen houden we talent in de regio”, vertelt Lieke. Als lid van de stuurgroep van MKB-Midden denkt zij mee over thema’s die er voor ondernemers in deze regio toe doen en is zij nauw betrokken bij de organisatie van netwerkevents en andere activiteiten.

Delen en vermenigvuldigen
Ook als belangenbehartiger is MKB-Limburg voor Vekoma van grote waarde, zo gaat directielid Yvonne verder. Bijvoorbeeld als het gaat over de inzet van grensarbeiders. “De beleidsmakers in Den Haag vergeten nog wel eens dat wij hier in het smalste stukje van Nederland ondernemen, tussen twee buurlanden in met verschillende wetgeving. Hierdoor lopen we in onze zoektocht naar grenswerkers tegen allerlei belemmeringen aan. MKB-Limburg helpt ons hierbij. Het is goed om een organisatie te hebben die opkomt voor onze belangen in deze euregio. Een vereniging die bovenal kennis met elkaar verbindt. Dat is zó belangrijk en dat wil ik andere ondernemers ook graag meegeven. Ga niet in je eentje lopen worstelen. Zoek elkaar op en leer van elkaar. Pas als je hebt gedeeld, kun je vermenigvuldigen.”

Wil jij net als Lieke en Yvonne jouw invloed vergroten?

Word lid van MKB-Limburg. Liever eerst kennismaken om te zien wat de voordelen zijn? Kom dan gewoon eens vrijblijvend sfeer proeven tijdens een van onze kennis- en netwerkevents. Dan kun je zelf ervaren wat de kracht van MKB-Limburg is. Na je aanmelding voor een van onze events brengen we jou in contact met een MKB-lid (bij voorkeur iemand die je al kent) die jou bij binnenkomst persoonlijk ontvangt en vervolgens wegwijs maakt. Op die manier voel je je niet alleen welkom, maar ben je verzekerd van een goede start. 

Meld je nu aan voor een kennismaking door onderstaand formulier in te vullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk telefonisch contact met je op om een evenement met je af te stemmen. 

Onze business partners