Namens onze themagroep Veiligheid / ondermijning:
Binnen MKB-Limburg is al enige tijd een themagroep Veiligheid en Ondermijning actief. Deze werkgroep heeft zich tot doel gesteld alle mogelijke thema’s die het veilig ondernemen raken en mogelijk zelfs bedreigen meer onder de aandacht van de MKB-leden te brengen.
De meeste MKB-ondernemers hebben (gelukkig) niet dagelijks te maken met (ondermijnende) criminaliteit. Toch verdient het waarborgen van een veilige omgeving om in te ondernemen alle mogelijke aandacht, met name daar waar de grenzen tussen de bovenwereld (de ‘gewone’ maatschappij) en de onderwereld (criminelen) dreigen te vervagen. Politie en justitie zien in afgelopen jaren dat criminele organisaties stilletjes een vaste plek weten te veroveren in het economisch verkeer. Zij doen dit bijvoorbeeld door commercieel vastgoed te kopen of te huren, verenigingen te sponsoren of cafés en horecagelegenheden te exploiteren. Via verschillende kanalen volgt ook berichtgeving over spectaculaire aanslagen, ontploffende drugslaboratoria en loodgieters die letterlijk onder vuur liggen. Ook in Limburg hebben we onze eigen bekende incidenten. Heel veel ondermijnende activiteiten zijn echter niet zo duidelijk zichtbaar, zeker niet in een vroeger stadium waarin zaken er nog wat subtieler aan toe gaan – niet ieder drugslab ontploft. Deze activiteiten hebben desalniettemin grote impact op het ondernemersklimaat.
De MKB-ondernemer staat van nature met beide benen in de maatschappij, is betrokken bij netwerken en als vrijwilliger actief in besturen van diezelfde verenigingen die te maken kunnen krijgen met ondermijnende criminaliteit. De MKB-ondernemer komt op veel plekken en ontmoet veel mensen. De MKB-ondernemer heeft verder ook vaak te verhuren vastgoed als pensioenvoorziening. De MKB-ondernemer krijgt als gevolg van zijn aard kortom mogelijk vaker dan hij/zij denkt te maken met ondermijning of andere veiligheidsissues. Met alle vervelende gevolgen van dien.
Laten we daarom met elkaar het gesprek aangaan. Wat is de rol van ondernemers bij het tegengaan van criminaliteit? Welke ervaring heeft de MKB-Limburg ondernemer met dit onderwerp? En wat kan een MKB-ondernemer doen om zichzelf weerbaarder te maken als dat nodig is? In de komende nieuwsbrieven en via de bundeling app zullen de themagroepsleden van de themagroep Veiligheid en Ondermijning in samenwerking met het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg verschillende onderwerpen bespreken, waarbij zij voorbeelden en tips zullen geven vanuit hun eigen ervaringen. Onderwerpen als de valkuilen bij verhuur van vastgoed, cybercrime en de toename van winkeldiefstal zullen de revue passeren. Ook zullen de misvattingen over het anoniem melden van verdachte activiteiten via Meld Misdaad Anoniem besproken worden.
Voor een goed beeld van wat ondermijnende activiteiten zijn, wordt om te beginnen verwezen naar de website horenzienmeldenlimburg.nl. Op de website worden o.a. aan de hand van signaleringskaarten de nodige tips gegeven over het herkennen van ondermijnende criminaliteit en wat je kunt doen als je ermee te maken krijgt.
Mochten er in dit stadium MKB-ondernemers zijn die hun verhaal willen delen: laat het de themagroep dan graag weten via info@mkblimburg.nl
Met ondernemende groet,
de Themagroep Veiligheid en Ondermijning
Marc van den Berg
Maarten Pijnenborgh
Ger Hindriks
Ron Heuts
Cleo Reinders