Update vanuit de Themagroep Arbeidsmarkt-Onderwijs

Update vanuit de Themagroep Arbeidsmarkt-Onderwijs

De afgelopen maanden is de themagroep Arbeidsmarkt-Onderwijs bezig geweest met het in kaart brengen van de uitdagingen die onze achterban heeft met het vinden en behouden van personeel en hoe we daar als MKB-Limburg bij kunnen helpen.
De krapte op de arbeidsmarkt dus, die ondernemers elke dag aan de lijve ondervinden. Daarvoor is de themagroep op 9 mei jl. met een 30-tal MKB ondernemers, uit de 3 regio’s en uit diverse branches, bijeengekomen en bij hen opgehaald waar ze zoal tegen aanlopen.

Daar kwam een breed scala van uitdagingen uit, om enkele belangrijke te noemen:
De (andere) arbeidsethos van nieuwe generaties, veranderend leiderschap en cultuur binnen bedrijven, geringe aansluiting tussen wat bedrijven vragen en wat schoolverlaters in huis hebben, regelgeving die niet altijd stimuleert dat werken loont, de geringe mogelijkheden voor medewerkers om zich verder te ontwikkelen en door te groeien, beeldvorming naar doelgroepen bv. jeugd en vrouwen.

Maar het is ondernemers eigen om ook tips en oplossingen aan te dragen, en die kwamen er die avond volop!

Van MKB-Limburg wordt verwacht dat ze aan tafel zit bij de belangrijke dossiers, zoals bij wat nu speelt bij VDL/NedCar en dat ze hun invloed in “Den Haag” aanwenden om bv. regelgeving te veranderen. Maar ook praktische informatie bv. over de subsidiemogelijkheden bij opleidingen en wat de mogelijkheden zijn elkaars personeel in te lenen.

De themagroep heeft al deze input verzameld en geanalyseerd en in september advies uitgebracht aan het Algemeen Bestuur (AB) hoe MKB-Limburg hierbij kan helpen. Het AB reageerde enthousiast op dit rapport en is het eens met de voorgestelde aanpak.
Kern van deze aanpak is om in sessies MKB-ondernemers (met personeel) te informeren en te inspireren hoe ze nieuwe generaties kunnen bereiken en arbeidspotentieel kunnen benutten. En ook wat ze zelf kunnen doen om de eigen propositie als (potentiële) werkgever te versterken.

Daarbij denkt de themagroep aan interactieve sessies over leiderschap, employer branding en persoonlijke ontwikkeling. De themagroep gaat nu verder met de planning en uitwerking van deze sessies en zal via een volgende update onze achterban verder op de hoogte houden.

Namens de Themagroep Arbeidsmarkt-Onderwijs

Lees de andere nieuwsberichten

01/05/2023

MKB Transitie lening | Kennispartner LIOF

LIOF introduceert de MKB Transitie LeningVanaf nu kunnen gevestigde MKB bedrijven in Limburg gebruik maken van de MKB Transitie Lening.

17/05/2023

Terugblik | Kennissessie Arbeidsrecht | 6 april

Op donderdag 6 april gaf onze kennispartner Adelmeijer Hoyng Advocaten een interessante kennissessie met als thema “Actualiteiten arbeidsrecht”. Dominique Roomberg

04/01/2024

Daily Trade Fair Venlo nodigt je uit voor een sprankelend Spring Event!

In december zijn we met de Businessclub van MKB-Limburg te gast geweest bij de Daily Trade Fair Venlo voor het

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Onze business partners