MKB-Limburg - NIEUWS - WIJZIGT-MIJN-BIJTELLING-IN-2018-NAAR-22-OF-25R
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Wijzigt mijn bijtelling in 2018 naar 22% of 25%?

Indien u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in een zakelijk ter beschikking gestelde auto, dan krijgt u te maken met fiscale bijtelling. Dit is een inhouding op uw loon die gebaseerd is op het percentage bijtelling dat van toepassing is op de fiscale waarde van uw auto (catalogusprijs van de auto inclusief opties inclusief BTW). Voor auto’s met een eerste tenaamstelling in 2013 wijzigt de bijtelling in veel gevallen in 2018. Benieuwd of uw bijtelling ook gaat wijzigen? Hier vindt u het antwoord.

Voor auto’s met een eerste tenaamstelling in 2013 is een basisbijtelling van 25% van toepassing. Afhankelijk van brandstofsoort en CO2-uitstoot is er een korting van toepassing (zie onderstaande tabel). Deze korting mag maximaal 60 maanden worden toegepast, deze 60 maanden beginnen op de eerste dag van de maand volgend op de maand van eerste tenaamstelling. Is de datum eerste tenaamstelling bijvoorbeeld 02-06-2013 dan zijn de 60 maanden op 01-07-2013 ingegaan en mag u de korting toepasssen tot 01-07-2018. Daarna vervalt het kortingspercentage en dient u het basisbijtellingspercentage toe te passen, in dit geval 25%.

Een uitzondering hierop zijn 100% elektrische auto’s, deze hebben een uitstoot van 0 gram per kilometer. Berijders hiervan mogen het huidige kortingspercentage van 18% toepassen en betalen, na afloop van de 60 maanden periode, per saldo 7% bijtelling. Per 1 januari 2019 volgt voor deze auto’s nog een aanvullende regel: over de eerste € 50.000,00 van de fiscale waarde mag het verlaagde tarief worden toegepast, over het bedrag boven € 50.000,00 moet het basisbijtellingspercentage worden toegepast.

Voor auto’s met een datum eerste tenaamstelling vóór 1 januari 2017 geldt een basisbijtellingspercentage van 25%. Voor auto’s met een datum eerste tenaamstelling op 1 januari 2017 of later geldt een basisbijtellingspercentage van 22%.

Dit verschil wordt door diverse organisaties, ook vanuit belastingadviseurs, ter discussie gesteld. Het principe van gelijke behandeling van gelijke gevallen is hier mogelijk in het geding. Over deze discussie zullen nog de nodige procedures gevoerd worden. Ter behoud van rechten is het daarom te overwegen om voor het verschil tussen 25% en 22% pro forma bezwaar te maken tegen de afdracht van loonheffingen (in geval van werknemers) of tegen de aanslagen inkomstenbelasting (in geval van ondernemers met een zakelijke auto).

Meer informatie?
Onze Business Partner Zuidlease helpt u graag verder bij mobiliteitsvraagstukken. Vindt uw contactpersoon in de MKB-Limburg App
Daarbij verwijzen we u naar de brochure Fiscale bijtelling 2017 t/m 2020 van de VNA, Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen, die u hier kunt vinden.Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV