MKB-Limburg - NIEUWS - WATERSNOODRAMP-LIMBURG
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Wateroverlast Limburg

13 juli 2021, die dag zullen we nooit meer vergeten. Onze mooie regio Limburg werd overspoeld met water hetgeen ontzettend veel ellende heeft veroorzaakt. Midden in het toeristisch seizoen waarbij veel ondernemers net weer open mochten na veel investeringen in de 1,5 m richtlijnen, liep Limburg onder water met Valkenburg als episch centrum. De Geul, normaal een lieflijk kabbelend beekje, werd een wolf in schaapskleren. In no time zagen winkels, hotels, restaurants en andere bedrijven met lede ogen toe hoe hun dierbare inventaris tot onbruikbare voorwerpen muteerden.

Hoe groot was de ellende nadat het water gezakt was? Veel schade-experts bezochten de gedupeerde ondernemers. De discussie rondom schade als gevolg van horizontaal en verticaal regenwater deed zijn intrede. De Bond van Verzekeraars kwam met een coulanceregeling voor de uitwassende Geul en Gulp waar de meeste Nederlandse verzekeraars zich bij aansloten. Helaas doen tot op de dag van vandaag een aantal grote internationale verzekeraars daar niet aan mee waardoor bij een aantal ondernemers het zwart voor de ogen werd. Het werd steeds meer duidelijk dat de materiele schade enorm was. Maar daarnaast is er ook een grote omzetschade. Veel bedrijven verdienen in een paar maanden het grootste deel van hun jaaromzet en die viel abrupt terug tot 0. En een eventuele doorstart werd vertraagd door de bouwvakvakantie, overvolle portefeuilles van aannemers, schaarste aan materiaal en mergel dat langer nodig heeft om te drogen. En ondernemers met weinig cash om heropbouw te financieren.

Dus de nood was groot dat MKB Limburg, samen met LWV en LLTB, stevig op kwamen voor de belangen van het ondernemersland. Veel (goede) gesprekken met de overheid hebben er snel tot geleid dat we 1 pact vormden richting de ministers Ollengren en Grapperhaus. Onze input na vele gesprekken met gedupeerde ondernemers, heeft er toe geleid dat de WTS de contouren heeft gekregen die we graag wilden en dat de NOW en de TVL verruimd werden voor deze ramp. Een belangrijk onderdeel is dat de bedrijven langs de Maas ook een beroep kunnen doen op deze regeling, daar waar dat normaal is uitgesloten in verzekeringspolissen. Bovendien is door minister Grapperhaus beloofd dat als deze regelingen niet voldoende blijken te zijn, hij met ons opnieuw in gesprek gaat over bv gedeeltelijke omzetschadevergoeding.

Ook de schrijvende pers, nationale radio en TV hebben ons weten te vinden waarmee de boodschap elke keer opnieuw hebben kunnen zenden. Belangenbehartiging is altijd een abstract gegeven gebleken. Met onze inspanning, samen met de overheid, hebben we hier echt handen en voeten aan kunnen geven. En daar zijn we trots op, ook al zit ons werk er nog niet op. We zullen strak toezien op naleving van de regelingen en daar waar nodig weer voor jullie op de barricades klimmen.

Tibert Lagarde
MKB-Limburg Regio Zuid

 

 Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV