MKB-Limburg - NIEUWS - VOORWOORD-MARTIJN-VAN-HELVERT--NIEUWSBRIEF-8-SEPTEMBER-2022
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Voorwoord Martijn van Helvert | Nieuwsbrief 8 september 2022

Beste ondernemers,

De haven van Alexandrië in Egypte had in de oudheid een beroemde vuurtoren, de Pharos.
Wanneer de wolken het donkerst waren, de storm het hardste raasde en het onweer zijn toppunt bereikte;
Wanneer de schippers elkaar vasthielden om niet over boord te slaan, kapiteins de wanhoop nabij waren en kooplieden vreesden voor hun waar;
Juist op dat moment werd extra olie verneveld, werden de spiegels opgepoetst en zuurstof aangeblazen.
Op die manier gaf de havenmeester met een enorme vlam mensen op zee een lichtpunt, dat verder reikte dan normaal.

Beste ondernemers, ook voor velen van ons zijn de wolken heel donker. Een aantal van ons is wellicht de wanhoop nabij. Het zijn geen gemakkelijke tijden.

Ik ben afgelopen tijd regelmatig op en neer gereden tussen Limburg en De Haag. Immers, bij MKB-Limburg hebben we ook extra olie verneveld. Dat is hard nodig.

Zo zijn we in gesprek gegaan, samen met onze collega’s bij MKB-Nederland, om de kabinetsplannen aan te passen. De uitgelekte plannen zijn niet fijn voor ondernemers. De VPB wordt aangepast, de BOR staat onder druk, het grijze kenteken staat onder druk; het lenen uit de eigen BV wordt aan banden gelegd en ga zo maar door. Wat de uiteindelijke plannen worden op Prinsjesdag, zullen we 20 september zien. Vanuit het MKB-bestuur doen we er alles aan om de politiek ervan te vergewissen dat een ondernemer geen pinautomaat is.

Corona, hoog water, Oekraïne, grondstof-prijzen, energie-prijzen, tekort aan personeel; het zijn allemaal problemen die maken dat ondernemers elkaar vast moeten houden om niet overboord te slaan. En het kabinet komt daar bovenop nog met lastenverzwaringen.

Afgelopen weken heb ik veel contact gehad met bakkers en andere MKB-ers die meer energie verbruiken dan andere ondernemers. Voor hen is het onhoudbaar. Het hangt natuurlijk af van wanneer je energie-contract is afgesloten, maar uiteindelijk komt iedereen aan de beurt. De eerste bakkers krijgen in de komende maanden al de vraag voorgelegd of zij een bordje aan de deur moeten hangen. Hier hang het onweer direct boven de zaak. In Den Haag pleiten we voor maatregelen om deze ondernemers te helpen.

In gesprek met Tennet en onze Klimaatminster hebben we ook onze spiegels moeten oppoetsen om ervoor te zorgen dat Limburg van het stroomslot afgaat. Deze week nog, zo hebben we geëist, moet de mededeling komen dat nieuwe aansluitingen voor ondernemers beschikbaar blijven in de komende jaren.

En ook intern in onze eigen organisatie blazen we extra zuurstof aan om te zorgen dat we elkaar als 120.000 ondernemers in Limburg kunnen vinden, helpen en vasthouden in deze moeilijke tijden. Want we blijven ondernemers. We blijven zoeken naar nieuwe oplossingen, ideeën en denkrichtingen. En mocht u een collega treffen die vreest in deze storm, en misschien ook de wanhoop nabij is, wees dan de Pharos voor uw collega. Stuur hen door naar mij. Ik kan niet alles oplossen, maar misschien kunnen we samen met ons team een nieuwe lichtpunt vinden.

Veel groeten van uw voorzitter en houdt elkaar vast,

Martijn van Helvert
06-52555000

Lees hier de door MKB-Limburg onlangs verstuurde Open brief aan de Minister van Klimaat en CEO van Tennet.

#goeddatjeonderneemt #houdelkaarvast

  Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV