MKB-Limburg - NIEUWS - VERSOEPELDE-BETALINGSREGELING-VOOR-CORONASCHULDEN-NOG-MOGELIJK
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Versoepelde betalingsregeling voor coronaschulden nog mogelijk

Het kabinet heeft in 2020 en 2021 een aantal maatregelen genomen om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Zo konden ondernemers gebruikmaken van het bijzonder uitstel van betaling voor hun belasting. Veel ondernemers hebben hiervan gebruikgemaakt. Sommige ondernemers hebben de opgebouwde schuld al terugbetaald. De overige ondernemers moesten vanaf 1 oktober 2022 starten met het in termijnen terugbetalen van de opgebouwde belastingschuld. Ondernemers die moeite hebben om te voldoen aan deze verplichting, kunnen onder voorwaarden nog gebruik maken van versoepelingsmaatregelen.

Versoepelingsmaatregelen voor ondernemers die moeite hebben met betalen

Begin september is een aantal versoepelingen aangekondigd om ondernemers te helpen die moeite hebben met het betalen van de termijnbedragen van de betalingsregeling. Ondernemers kunnen een verzoek indienen om de betalingsregeling tijdelijk aan te passen zodat er tijdelijk meer financiële ruimte kan ontstaan. Zo is het mogelijk om een betaalpauze van maximaal 6 maanden aan  te vragen of te betalen per kwartaal in plaats van per maand. Daarnaast is het onder voorwaarden mogelijk de termijnbedragen te verlagen door de looptijd van de regeling te verlengen van 60 maanden naar maximaal 84 maanden.
Ondernemers moeten zelf actie ondernemen om hiervan gebruik te kunnen maken. Hiervoor moeten zij een gemotiveerd verzoek indienen bij de Belastingdienst en daarnaast een aantal aanvullende stukken aanleveren.

Pauzeren en verlengen betalingsregeling nu nog mogelijk

Als de ondernemer inmiddels achterloopt met de termijnbetalingen, dan kan deze met terugwerking tot 1 oktober 2022 alsnog pauzering vragen voor maximaal 6 maanden. De ondernemer ontvangt dan een aangepaste regeling met een nieuw, hoger termijnbedrag vanaf 1 april 2023 tot 30 september 2027. Hierdoor vervalt de voorwaarde dat er geen achterstand in de termijnen mocht zijn om een pauzering of verlening aan te vragen. Er mag echter geen achterstand zijn in de nieuwe betaalverplichtingen vanaf 1 april 2022, tenzij hiervoor uitstel van betaling is verleend. Als een ondernemer een achterstand heeft in de af te lossen termijnen en een verzoek om verlenging van de betalingsregeling wilt doen, moet er ook een betaalpauze vanaf 1 oktober aangevraagd worden.

Betalen uitgestelde belasting vanaf 1 oktober 2022

Het bijzonder uitstel eindigde per 1 april 2022. Vanaf die datum moesten ondernemers weer voldoen aan al hun nieuwe betalingsverplichtingen. En vanaf 1 oktober 2022 startte de verplichte termijnbetaling in 60 maanden van de uitgestelde belastingbetalingen.

Ondernemers die moeite hebben met het aflossen van de opgebouwde schuld, hebben daarbij de mogelijkheid om gebruik te maken van versoepelingsmaatregelen. Ondernemers die verwachten ook met de versoepelingen de termijnbedragen niet kunnen te betalen, worden doorverwezen naar KVK en eventueel de gemeente voor schuldhulpverlening.

Bericht MKB-Nederland 26-01-2023Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV