MKB-Limburg - NIEUWS - VERSLAG-PRESENTATIE-EN-FILM---RETAIL-SYMPOSIUM-3-OKT-JL
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Verslag - Presentatie en Film | Retail Symposium 3 okt. jl.

Symposium Roermond -  ‘De Toekomst van Limburgse binnensteden & dorpskernen’

Op 3 oktober jl. is in Roermond invulling gegeven aan het thema ‘Maatschappelijke meerwaarde van centrumgebieden’, op initiatief van MKB Limburg, Centrum Platform Limburg, Koninklijke Horeca Nederland - Regio Limburg, Lokaal Retailbelang, INretail en de Nationale Retailagenda. Ondernemers en vastgoedpartijen willen het voortouw nemen om de sociale functie van binnensteden en dorpskernen te versterken. Zo houden zij samen met centrummanagers en gemeenten de centra aantrekkelijk voor de toekomst.

Dit verslag is een samenvatting. In de links treft u de volledige verslaglegging en presentaties Waarom moeten we nadenken over de maatschappelijke meerwaarde van centrumgebieden?

Er is meer nodig dan winkels in de winkelstraat om te komen tot aantrekkelijke centra. Ondernemers in het MKB en Grootwinkelbedrijf en lokale vastgoedpartijen willen publieke functies terughalen naar de binnensteden, wijkcentra en dorpskernen. Hierin trekken winkels, winkelambacht, horeca, cultuur en toerisme samen op.

Bekijk hier de aftermovie (duur: 6 minuten) : https://youtu.be/rWaIHCZIvn0
 

Drie tips:

  • Gemeenten doen er goed aan processen van onderop te stimuleren en te faciliteren. Naast ondernemers en vastgoedeigenaren ook  inwoners en verenigingen erbij betrekken om gezamenlijk draagvlak te creëren voor de versterking van de leefbaarheid van binnensteden, wijkcentra en dorpskernen.
  • Probeer onderwijsinstellingen zoveel mogelijk in of direct nabij de centra te huisvesten, zoals bijv. Zuyd Hogeschool in Sittard en Heerlen en Maastricht University Campus Venlo.
  • Het provinciale collectief Stichting Centrum Platform Limburg  en de landelijke Stichting Lokaal Retailbelang, vervullen een belangrijke rol: zij blijven partijen stimuleren en binden om de schouders onder aantrekkelijke centra in Limburg te zetten.

Digitalisering ondernemers en Koop Lokaal belangrijk

Lokale ondernemers vinden het belangrijk om bewoners en bezoekers van de centra bewust te maken van hun koopgedrag. Inwoners hebben zelf invloed op lokale betrokkenheid. Als ze lokale ondernemers steunen, steunen ze indirect ook bijvoorbeeld de sportvereniging. Want daar is de lokale ondernemer vaak sponsor van. Online kopen bij lokale ondernemers zorgt ook voor die steun.

Tegelijkertijd is het de uitdaging om zowel MKB ondernemers te helpen digitaliseren en tevens gemeenten na te laten denken over de digitale openbare ruimte. Het versterken van de digitale publieke ruimte moet net zo belangrijk zijn voor een gemeente als het fysiek verfraaien van een centrumgebied.

Hulp provincie nodig voor aantrekkelijk maken centra.

Aanwezige gemeenten, ondernemers bestuurders en centrummanagers vragen ook een rol van de provincie. Niet alleen gemeenten moeten betrokken zijn bij het aantrekkelijk maken van binnensteden en dorpscentra, ook de provincie is een belangrijke partner van gemeenten om te komen tot toekomstbestendige centra. Een provincie kan gemeenten stimuleren en helpen om processen in centra aan te jagen en tevens om versterkende maatregelen tot uitvoering te brengen.

 

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met :

Sjoerd van Heijster, Voorzitter Centrum Platform Limburg (welkom@centrumplatformlimburg.nl) en

Eric Reubsaet, Regioadviseur Stichting Lokaal Retailbelang (ericreubsaet@lokaalretailbelang.nl).

 Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV