MKB-Limburg - NIEUWS - STIKSTOF-WAT-KAN-WALR
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Stikstof: wat kan wél?

 

Niet alles kan. Onder die titel presenteerde de commissie Remkes vorige week haar langverwachte ‘stikstofadvies’. Dat niet alles kan, dat is duidelijk. En natuurlijk moeten we met elkaar voorkomen dat onze natuur onherstelbare schade door stikstofuitstoot wordt toegebracht. Maar nu kan al maanden helemaal niks.

Al maanden geen bouwvergunning

In ons land, en dus ook in onze provincie, wordt er al maanden geen bouwvergunning meer verstrekt waardoor werk stil komt te liggen. De voorzitter van MKB-Nederland, Jacco Vonhof, uitte eerder deze week al zijn frustratie over de situatie en zegt hierover het volgende: “Ondernemers zitten met de handen in het haar, personeel zit thuis op de bank omdat het werk is opgedroogd, de financiële strop voor bedrijven loopt in de honderden miljoenen. En ook na het advies van Remkes is de situatie nog altijd uitzichtloos. Geen oplossingen om de vergunningverlening op korte termijn weer op gang te brengen. Op zijn zachtst gezegd teleurstellend.”

Nederland is in een bestuurlijke kramp geschoten

En het ergste van alles is: het is allemaal niet nodig. De Raad van State heeft met zijn uitspraak in de PAS nooit gezegd: leg alles maar stil. Ze heeft alleen gezegd dat de PAS niet conform Europees recht is en dat het anders moet. Waarna Limburg in een soort bestuurlijke kramp is geschoten en niks meer durft te ondernemen. Allemaal wachtend op een oplossing uit Den Haag.

Terugvallen op vergunningverlening van vóór de PAS

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. We kunnen als provincie terugvallen op de vergunningverlening zoals die was vóór de PAS, op het vigerend toetsenkader van voor die tijd. Onderzoek heeft allang uitgewezen dat alle uitstoot onder de 1 mol stikstof per hectare per jaar geen negatief effect op de natuur heeft. En bij talloze projecten die nu stil liggen, komt überhaupt nauwelijks tot geen stikstof vrij. Laat tenminste al die kleinere projecten waarvoor dat geldt, per direct doorgaan.

Faillissementen voorkomen

Het kabinet is nu aan zet. Het kabinet moet er alles aan doen om onze provincie, en de rest van Nederland, zo snel mogelijk weer in beweging te krijgen met de vergunningverlening en daarvoor extra mankracht en middelen ter beschikking stellen. Dit om gestopte projecten weer op gang te krijgen en faillissementen te voorkomen. We begrijpen dat niet alles kan. Maar laten we in hemelsnaam heel snel de focus verleggen naar wat wél kan. MKB-Limburg deelt de mening van onze landelijke voorzitter.

 

Oproep

Als MKB-Limburg willen we ervoor waken dat we onze eigen recessie creëren. Om dit te voorkomen hebben we uw hulp nodig. Oproep: Is uw bedrijf of project getroffen door de stikstof-uitspraak? Meld uw casus dan bij ons (via info@mkblimburg.nl). Alle voorbeelden worden verzameld en gebundeld met casussen uit heel Nederland. Hiervan wordt een zwartboek gemaakt voor de overheid.

Monique Princen | Voorzitter MKB-Limburg

 Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV