MKB-Limburg - NIEUWS - SPELENDERWIJS-KLAAR-VOOR-DE-TOEKOMST-MET-CROSSBORDER-GAME-LAB
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Businesspartner Fontys | Spelenderwijs klaar voor de toekomst met Cross-Border Game Lab

Waarschijnlijk heeft u als ondernemer er wel eens over nagedacht hoe uw bedrijf er over 20 jaar uitziet. Welke vorm van energie zal worden gebruikt? Welke vaardigheden zullen werknemers in de toekomst nodig hebben? Zal het bedrijf dan nog wel bestaan? En hoe kun u uw bedrijf klaar maken voor de toekomst? Een groep studenten van de Fontys Hogeschool Venlo houdt zich met deze vragen bezig in het kader van het Cross-Border Game Lab. Dit project wordt medegefinancierd door de EU in het kader van
het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland.

Dr. Sven Pastoors, één van de twee begeleidende docenten, legt uit: "Als onderdeel van hun studie ontwikkelen groepjes studenten een jaar lang serious games om bedrijven te helpen zich voor te bereiden op de toekomst." Serious gaming is een instrument dat bedrijven kunnen gebruiken om werknemers op een leuke manier vaardigheden bij te brengen of bewust te maken van bepaalde vraagstukken. Saffron Parks, student in het Cross-Border Game Lab, is enthousiast: "Wat ik zo bijzonder vind aan het werken met serious games is dat ik mijn persoonlijke interesse in gaming kan combineren met mijn studie bedrijfskunde."

Oplossingen voor problemen op het gebied van duurzaamheid

De studenten leerden de opdrachtgever van hun serious game, de CLM Group uit Düsseldorf, aan het begin van hun project kennen. Lars Meyer, algemeen directeur van de CLM Group, is enthousiast over de samenwerking met de studenten: "Ons bedrijf coacht en adviseert zowel particulieren, aspirant zelfstandigen en oprichters als bedrijven bij hun verdere ontwikkeling. Serious gaming is een goede manier om klanten beter aan je te binden." Het spel, dat in opdracht van CLM Group is ontwikkeld, is bedoeld om kleine en middelgrote ondernemingen te helpen duurzaamheidsproblemen te identificeren. "Wij richten ons op vijf aspecten: economie, milieu, sociale verantwoordelijkheid, marketing en samenwerking, alsmede onze eigen bedrijfscultuur. Het spel moet niet alleen problemen aan het licht brengen, maar ons ook helpen bedrijven bewust te maken van toekomstgericht en duurzaam handelen", aldus Meyer.

In een driedaagse workshop, een zogenaamde Game Garage, ontwikkelden de studenten de eerste ideeën voor het spel. Tegelijkertijd kregen zij inzicht in hun doelgroep. In de maanden daarna organiseerden docenten Sven Pastoors en Bas Urlings nog meer workshops om de studenten bij hun werk te ondersteunen. "In de workshops creëerden de studenten van verschillende studierichtingen en van verschillende nationaliteiten steeds nieuwe prototypes van hun spel. In wekelijkse bijeenkomsten werkten ze vervolgens verder aan nieuwe ideeën, spelregels en de implementatie van hun prototype", legt Bas Urlings uit. Zo is het eerste speelbare spel tot stand gekomen. De studenten hebben het spel vervolgens uitvoerig getest en gespeeld met de andere studenten. "Uit de uitwisseling heeft iedereen nieuwe ideeën en inzichten meegenomen over hoe ze hun serious game en de spelregels nog beter kunnen maken," zegt Urlings.

Online en offline speelbaar

In de loop van de tijd werd een virtueel spel gecreëerd. Met behulp van het Mural-platform ontwikkelden de vier studenten een spelbord waarmee online kan worden gespeeld. Luis Schnitzler, een ander lid van de groep, beschrijft het spel als volgt: "Ons spel is een strategiespel. Elke speler wordt de CEO van een bedrijf en streeft ernaar om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Punten kunnen worden verzameld door in elke ronde te investeren. De toekenning van punten is gebaseerd op een systeem dat bestaat uit geldpunten, klantenpunten en duurzaamheidspunten. De belangrijkste vraag die ons spel wil oplossen is: waarom is het belangrijk om over de toekomst na te denken en niet alleen over het heden van het bedrijf? Daarom zal ons spel de speler ook inzicht geven in welke stappen hij kan nemen en welke investeringen hij kan doen om een veilige toekomst tegemoet te gaan," legt Schnitzler uit.

Het spel is niet bedoeld om alleen online gespeeld te worden. Aan het eind van hun project willen de studenten een echt bordspel maken dat kan worden gespeeld door kleine en middelgrote ondernemingen in de regio. De online versie maakt het momenteel gemakkelijker om verbeteringen aan het spel aan te brengen. Zodra het definitieve spel klaar is, zal ook een fysieke versie worden gemaakt.

Ook interesse in een serious game voor uw onderneming?

Wilt u weten of een serious game ook in uw bedrijf een oplossing voor een concreet probleem zou kunnen zijn? Of wilt u meer informatie over hoe kleine en middelgrote ondernemingen spelenderwijs ideeën en mogelijkheden kunnen ontwikkelen om hun bedrijf toekomstbestendig te maken? Neem dan contact op met Bas Urlings op b.urlings@fontys.nl.



Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV