MKB-Limburg - NIEUWS - REGELING-TEGEMOETKOMING-WATERSCHADE-IN-LIMBURG--WTS
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Regeling tegemoetkoming waterschade in Limburg | Wts

Deze regeling (kortweg Wts juli 2021) geeft een tegemoetkoming voor schade door het hoogwater en de overstromingen van juli 2021 in Limburg en het onbedijkte gebied langs de Maas in Noord-Brabant. Particulieren, bedrijven, overheden, religieuze instanties, verenigingen en stichtingen melden via deze pagina hun waterschade. De Wts juli 2021 geeft een tegemoetkoming in de materiële schade die niet verzekerbaar, vermijdbaar of verhaalbaar is. 

Vanaf 9 augustus meldt u uw schade via deze pagina. Wij nemen later contact met u op om u te laten weten of u recht heeft op vergoeding van een deel van uw schade. Zie de procedure bij 'Na uw melding'.

U hoeft niet te wachten met herstel van uw schade. Zorg wel voor bewijs van uw schade met foto's en film. De schade moet daarop goed te zien zijn.

Bent u verzekerd voor de schade? Neem dan ook contact op met uw verzekeraar.

Voorwaarden

Als de ministeriële regeling van de Wts gepubliceerd is, melden wij dat op deze pagina. Daarbij staan dan ook de voorwaarden en wat het schadegebied is.

Schadesoorten en kosten

U doet de melding voor één of meer schadesoorten. Voor de schade en kosten geldt de volgende indeling:

Schade particulieren

  • Schade aan uw woning, woonwagen of woonschip: het gaat om schade aan de buitenkant, zoals muren, deuren en ramen.
  • Schade aan uw inboedel: dit is schade aan alle spullen in uw woning van stoffering tot de meubels. Uitzondering hierop zijn verzamelingen boeken, voorwerpen van kunst, wetenschap of geschiedkundige aard.

Schade bedrijven

  • Schade aan vaste activa: dit is schade aan uw bedrijfsgebouwen, bedrijfsterreinen en bedrijfsgebonden installaties.
  • Schade aan vlottende activa: dit is schade aan ander bezit van uw bedrijf.
  • Bedrijfsschade (dieren): dit geldt alleen voor dieren en niet voor omzetverlies. Het gaat om verlies van inkomsten, doordat uw bedrijf dieren heeft verloren of omdat die gewond zijn geraakt.
  • Teeltplanschade: hieronder valt financieel verlies. U heeft minder inkomsten omdat uw teeltplan in de war is.
  • Opstartkosten: dit zijn de kosten die u heeft gemaakt voor het opnieuw starten van een installatie in uw productieproces.

Schade religieuze instanties, stichtingen en verenigingen

  • Schade aan vaste activa: dit is schade aan uw gebouwen en terreinen in eigen bezit.
  • Schade aan vlottende activa: dit is schade die u heeft aan ander bezit.

Schade gemeenten, provincies en overheidsinstanties

  • Schade aan vaste activa: dit is schade aan gebouwen en terreinen die in uw bezit zijn.
  • Schade aan vlottende activa: dit is schade aan ander bezit.
  • Schade aan openbare voorzieningen voor verkeer: dit zijn kosten voor het herstel van uw voorzieningen.

Algemene kosten

  • Evacuatiekosten: dit zijn kosten voor bijvoorbeeld vervoer en opslag, huisvesting en verzekering van opgeslagen zaken. Deze kosten maakte u op advies of besluit van het bevoegd gezag.
  • Bereddingskosten: dit zijn kosten voor directe noodmaatregelen voor ieder adres met overstromingsrisico, die schade voorkomen of zorgen voor minder kosten. Bijvoorbeeld:
    • waterkeringen opwerpen of sterker maken.
    • wateroverlast kleiner maken door werken die de afvoer verbeteren.
  • Opruimingskosten: dit zijn kosten voor opruiming voor ieder risicoadres. U moet deze nog betalen aan andere organisaties of personen of voor extra arbeid in eigen beheer. Religieuze instanties, stichtingen en verenigingen krijgen geen vergoeding voor extra arbeid in eigen beheer.

Uw waterschade melden

U meldt uw schade vanaf 9 augustus 2021 via de knop 'Direct uw melding regelen'. Bedrijven hebben voor hun aanvraag minimaal eHerkenning niveau 2+ of machtiging 2+ nodig. Bent u particulier? Dan logt u in met DigiD. Heeft u nog geen eHerkenning of DigiD? Vraag deze dan eerst aan. Lees meer over machtigingen.

Is het adres van uw bedrijf gelijk aan het adres waar u woont en heeft u ook schade aan privébezit? Doe dan 2 aparte meldingen.

Direct uw melding regelen

Na uw melding

  • U ontvangt na uw melding van ons een bevestigingsmail.
  • Als uw melding voldoet aan de voorwaarden schakelen wij een onafhankelijke schade-expert in.
  • De expert plant een afspraak in om met u de schade op te nemen.
  • De expert komt langs en legt de schade vast in een taxatieformulier.
  • De expert stuurt het taxatieformulier naar ons.
  • We beoordelen uw schademelding na ontvangst van het taxatieformulier.
  • Uiterlijk binnen 13 weken na ontvangst van het taxatieformulier, krijgt u een beschikking met daarin het besluit over uw melding.

Door de grote hoeveelheid schademeldingen kan het wat tijd kosten voordat de schade-expert langskomt. We houden u zo goed mogelijk op de hoogte van de verdere afhandeling van uw melding.

Wet- en regelgeving

De Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) geldt ook voor de overstromingen in Limburg van juli 2021. Het kabinet stelde dat vast op 16 juli 2021. Op dit moment werkt het ministerie van Justitie en Veiligheid aan een ministeriële regeling. Deze informatie over de regeling is onder voorbehoud zolang de regeling nog niet gepubliceerd is in de Staatscourant.

Meer weten?



Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV