slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Regeling Reprorecht Bedrijfsleven: Waarom ontvang je een factuur?

Wie is Stichting Reprorecht? Is dit geen spookorganisatie? En hoe zit het met de facturen die u van hen krijgt? Een aantal feiten op een rij.

Moet ik de factuur betalen?
Via de factuur van de stichting Reprorecht betaal je voor de kopieën die je maakt uit tijdschriften, kranten en boeken. Voorheen hoefde je de factuur alleen te betalen als je een printer, kopieer- , scanner- of faxapparaat in je kantoor had staan, maar inmiddels geldt de regeling ook voor digitale kopieën die je maakt voor intern gebruik en/of verstuurt. 

Klopt de factuur voor jouw gevoel niet, bijvoorbeeld omdat je helemaal geen kopieën maakt? Dat kun je dat aangeven via onderstaande stappen. Check dan ook even dit model bezwaarschrift Stichting Reprorecht.

Vier categorieën
Omdat het vrijwel onmogelijk is per bedrijf vast te stellen hoeveel kopieën van auteursrechtelijk werk worden gemaakt, heeft MKB-Nederland/VNO-NCW samen met een aantal aangesloten brancheorganisaties en Stichting Reprorecht vier categorieën bepaald, namelijk:

 • "geen kopieën van auteursrechtelijk beschermd materiaal"
 • "minder dan gemiddeld"
 • "gemiddeld"
 • "meer dan gemiddeld" 

Categorie aanpassen
Het gemiddelde is via onderzoek in kaart gebracht en de factuur is daarop gebaseerd. Klopt het volgens jou niet in welke categorie je bedrijf is ingedeeld, dan kun je dat via de website van Reprorecht aangeven. 

Ga naar www.reprorecht.nl/ondernemers, log in aan de rechterkant (gebruik het debiteurennummer op je factuur) en je kunt je gegevens en de categorie wijzigen.

Is je vraag of probleem nog niet opgelost? Bel dan stichting Reprorecht via 0900-2022829 (4,54 cent starttarief + 10 cent per minuut) en maak een terugbelafspraak.

Waarom ontvangt mijn bedrijf een factuur?
Alle ondernemers die (digitale) kopieën maken (ook voor eigen gebruik) ontvangen een factuur. Daar valt niet alleen fotokopiëren onder, maar ook scannen, e-mailen, printen of op een pc of intranet zetten. Door de vaste vergoeding te betalen, voorkom je dat er auteursrechten worden geschonden als medewerkers kopietjes maken uit auteursrechtelijk beschermde werken.

Er rust onder andere auteursrecht op:

 • artikelen;
 • grafieken en afbeeldingen uit (vak)tijdschriften;
 • dagbladen (kranten);
 • weekbladen;
 • bundels;
 • periodieken;
 • boeken.

Stichting Reprorecht zorgt ook voor de verdeling van de geïncasseerde vergoeding onder de auteursrechthebbenden (uitgevers, auteurs, etc.). 

Wat is Stichting Reprorecht Bedrijfsleven?
De Auteurswet biedt organisaties de mogelijkheid om uit auteursrechtelijk beschermde werken te fotokopiëren, mits er een vergoeding wordt betaald aan de rechthebbenden. Dit is de zogenaamde Reprorechtregeling van 1985. Daaronder vallen overheidsinstellingen, bibliotheken en scholen. Sinds 1 februari 2003 is een wetswijziging van kracht waardoor deze regeling ook voor het bedrijfsleven geldt. 

Om te voorkomen dat elke organisatie of onderneming iedere fotokopie individueel met de betreffende auteur moet afrekenen, hebben organisaties van auteurs en uitgevers in 1974 Stichting Reprorecht opgezet. De Stichting werd in 1985 door de Minister van Justitie aangewezen als de enige instantie die verantwoordelijk is voor de inning van de vergoedingen voor auteursrechtelijk beschermde werken. Stichting Reprorecht is sinds 2003 eveneens verantwoordelijk voor het incasseren van vaste vergoedingen bij het bedrijfsleven. Deze vergoedingen worden naar rato verdeeld onder auteurs en uitgevers, op basis van een door de overheid goedgekeurd reglement. Ook daarvoor is Stichting Reprorecht verantwoordelijk.Ga terug naar het nieuwsoverzicht

nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u hieronder
in te schrijven voor onze
nieuwsbrief.

JONG MKB

JONG MKB

Opstapje nodig? JONG MKB zet zaken in beweging! Speciaal voor starters met een onderneming jonger dan 5 jaar.

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV