MKB-Limburg - NIEUWS - PLEITEN-VOOR-MEER-GELD-VAN-HET-RIJK-NAAR-GEMEENTEN-OM-STRUCTURELE-TEKORTEN-OP-TE-LOSSEN
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Pleiten voor meer geld van het Rijk naar gemeenten om structurele tekorten op te lossen.

Onlangs heeft MKB-Limburg alle Limburgse gemeenten (en MKB-Nederland de andere gemeenten in Nederland) een schrijven gestuurd inzake de stijging OZB bedrijfspanden. In deze brief stond o.a. aangegeven dat:

Een belangrijk deel van de mkb-achterban heeft het enorm zwaar door de maatregelen en zal pas tegen 2024 weer helemaal hersteld zijn. Getroffen ondernemers hebben op dit moment een groot gebrek aan liquiditeit (banken geven niet of nauwelijks krediet) en straks een groot gebrek aan solvabiliteit om te kunnen investeren in voorraden, maar ook in digitalisering en verduurzaming.

Met de steunpakketten zijn veel bedrijven aan het infuus gegaan. Zij hebben daarmee hun werknemers en schuldeisers voor een belangrijk deel kunnen betalen, maar kwamen elke dag tekort. Schulden zijn opgelopen, vermogens verdampt. En vanuit die positie is het niet eenvoudig om te herstellen. De grote uitdaging voor zowel Rijk als gemeenten is ervoor te zorgen dat ondernemers straks hun jaarlijkse aflossings- en rentelasten kunnen dragen.

Tot de zwaarst getroffen sectoren behoren de horeca, evenementen, cultuur, sport en retail. Sectoren die bepalend zijn voor aantrekkingskracht en leefbaarheid van een dorp of stad. Om deze lokale ondernemers en werkgevers een kans te geven op herstel de komende jaren, is het noodzakelijk dat:

  1. De termijn van uitstel van terugbetaling lokale belastingen en heffingen aansluit bij het Rijk en zeker niet korter is dan 5 jaar.
  2. Er deze hele periode geen rente berekend wordt over de uitstaande belastingschuld.
  3. In de begroting voor 2022 de lasten voor het lokale bedrijfsleven niet verzwaard worden.

MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten in de recent uitgebrachte Ondernemersagenda voor meer geld van het Rijk naar gemeenten om structurele tekorten op te lossen. Wij zullen deze boodschap komende tijd blijven herhalen in Den Haag en vragen aan u om uw lokale ondernemers te blijven steunen en zo veel mogelijk lucht te geven.

 

Lees hier het gepubliceerde artikel in De Limburg - 15 april 2021. waarin Monique Princen dit onderwerp bespreekt.

 Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV