slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Pilot Onderwijs in de stad geslaagd!

Sinds maart van dit jaar vindt in samenwerking met Gilde Opleidingen, het project “onderwijs in de stad” plaats in het RIC. Dit is een aparte BOL-opleiding naast de reguliere BBL en BOL detailhandel en horeca opleidingen, waarbij studenten de opgedane theoretische kennis direct in de praktijk brengen in een bedrijf (winkel of horeca) in het centrum van Roermond. Het doel hiervan is het verbeteren van de aansluiting tussen de nieuwe lichting werknemers en de behoefte van de retail- en horecasector. Concreet houdt dit in dat studenten in de fysieke locatie van het RIC aan de Kloosterwandstraat les krijgen in relevante theoretische kennis en vaardigheden – denk daarbij aan thema’s als winkelinrichting, veiligheid, rekenen en kassatraining – waarna ze ’s middags bij een door hun gekozen bedrijf de theoretische kennis en vaardigheden direct in praktijk brengen. Aan het einde van de dag vindt altijd weer een terugkoppeling plaats binnen het RIC waardoor het leerproces van de studenten optimaal wordt gemonitord en bijgestuurd om ervoor te zorgen dat de gewenste aansluiting tussen theorie en praktijk ook blijft bestaan.

Studente Qali heeft als een van de eersten dit traject in Roermond gevolgd. Ze heeft grote ambities in de modewereld en uiteindelijk wil ze graag haar eigen kleding ontwerpen, maken en verkopen. Om zover te komen wil ze eerst een goede verkoper worden, vandaar haar keuze voor de praktijkvariant van de BOL-opleiding detailhandel. Haar keuze voor het leerbedrijf is dan ook gevallen op C&A, de landelijke fashionretailer. Zelf geeft ze aan het prettig te vinden dat ze naast de theoretische kennis ook meteen ervaring kan opdoen, waardoor de theorie beter te begrijpen is en waardoor ze ook direct meer ervaring krijgt in haar werk. 

“Alles wat ik hier en bij de C&A leer, pas ik ook weer toe in mijn bijbaan in een andere winkel. Ook daar zijn ze te spreken over mijn persoonlijke ontwikkeling van het afgelopen jaar! Verder vind ik het leuk dat je op deze manier meer afwisseling hebt op een lesdag en niet alleen maar in leslokalen zit.”

Haar docent Raphael Klinkert voegt daar aan toe dat de directe link naar de praktijk dus niet alleen meerwaarde biedt in de aansluiting van onderwijs en het bedrijfsleven, maar dat de afwisseling in theorie- en praktijkles ook zorgt dat studenten beter gemotiveerd blijven.

“Het leeft wel onder de ondernemers, die aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven. Zowel de horeca als de retailbranche zit op dit moment op goed personeel te wachten, te zien aan het aantal vacatures. Goed personeel is essentieel voor de groei en het succes van een bedrijf. Dit project levert een goede bijdrage aan het terugdringen van het heersende personeelstekort. Doordat het onderwijs dicht bij de bedrijven wordt uitgevoerd is de link naar de praktijk makkelijker te maken, waardoor medewerkers beter betrokken raken bij zowel het bedrijf als de gehele binnenstad.”

Raphael ziet de toekomst in ieder geval positief tegenmoet en staat vanaf september weer klaar om een nieuwe groep leerlingen te ontvangen!Ga terug naar het nieuwsoverzicht

nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u hieronder
in te schrijven voor onze
nieuwsbrief.

JONG MKB

JONG MKB

Opstapje nodig? JONG MKB zet zaken in beweging! Speciaal voor starters met een onderneming jonger dan 5 jaar.

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV