MKB-Limburg - NIEUWS - ONZE-BUSINESS-PARTNER-ADELMEIJER-HOYNG-ADVOCATEN-OVER-WIJZIGING-BANKVOORWAARDEN
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Onze Business Partner Adelmeijer Hoyng Advocaten over wijziging bankvoorwaarden

De Algemene Bankvoorwaarden zijn per 1 maart 2017 gewijzigd. Wat verandert er ten aanzien van de door u verstrekte zekerheden?

Als bedrijf heeft u waarschijnlijk een kredietovereenkomst met een bank gesloten om uw handelsonderneming te kunnen drijven. Op die overeenkomst met de bank zullen de Algemene Bankvoorwaarden (ABV) van toepassing zijn. Per 1 maart 2017 werden die bankvoorwaarden op een aantal punten gewijzigd.

De wijziging waarvoor ik uw aandacht vraag, is opgenomen in artikel 26 ABV. Daarin staat dat de bank - indien zij van mening is dat de zekerheid die u gegeven hebt (bijvoorbeeld verpanding van uw bedrijfsinventaris) niet meer voldoende dekking biedt voor de schuld - zij van u aanvullende zekerheden kan verlangen en dat u die moet verstrekken.

Bovendien is in artikel 26 ABV ook nog opgenomen dat u verplicht bent om desgewenst mee te werken aan een zogenaamd ''overwaarde arrangement''. Dit houdt in dat de bank (en bijvoorbeeld een factormaatschappij waar u ook een relatie mee hebt) kunnen afspreken dat de zekerhedenposities, die zij beiden jegens u hebben, gekoppeld kunnen worden en dat - ingeval van uitwinning van die zekerhedenposities - de zogenaamde overwaarde die bijvoorbeeld de bank realiseert, toekomt aan de factormaatschappij indien deze tekort komt bij de uitwinning van haar zekerhedenpositie. Om een voorbeeld te geven: indien de bank uw bedrijfsinventaris verkoopt voor 150 maar uw schuld aan de bank is slechts 100 dan komt het restant van 50 toe aan de factormaatschappij, indien deze nog tekort komt.

Deze wijziging kan dus een behoorlijke slok op een borrel schelen. Houd u er dus rekening mee bij het gaan van een kredietovereenkomst met een bank, net zoals bij het beoordelen van uw zekerhedenpositie, dat dit zogenaamde ''overwaarde arrangement'' nu (standaard) in de bankvoorwaarden is opgenomen en dus makkelijk gerealiseerd kan worden. Vroeger was daar specifieke toestemming voor nodig van de ondernemer, nu kan de bank dit eenzijdig.

Mr. A.J. van Bergen | Adelmeijer Hoyng AdvocatenGa terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV