MKB-Limburg - NIEUWS - ONDERNEMERSORGANISATIES-ONTSTEMD-OVER-LASTENVERZWARINGEN-PRINSJESDAG
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Ondernemersorganisaties ontstemd over lastenverzwaringen Prinsjesdag

'Maak het ondernemers mogelijk om hun steentje bij te dragen'

Ondernemersorganisaties ontstemd over lastenverzwaringen Prinsjesdag

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn ontstemd over de uitgelekte lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven die het kabinet op Prinsjesdag zal aankondigen. De motor van de economie – het midden- en kleinbedrijf – wordt hard geraakt. Bovendien dreigen veel energie-intensieve mkb-bedrijven momenteel onder de stijgende energie- en andere kosten te bezwijken. Het lijkt erop dat het kabinet daar in de Miljoenennota niets aan doet. Ook de verhoging van het minimumloon - met 10% in één keer - is zonder enige vorm van compensatie voor veel mkb-bedrijven niet te dragen. Deze keuzes zijn extra vervelend aangezien werkgevers graag willen bijdragen aan de koopkracht van hun medewerkers. Maar een ondernemer kan zijn euro nu eenmaal maar één keer uitgeven. Werkgevers zijn ook de enigen die nog dit jaar iets extra’s aan de energierekening van hun medewerkers kunnen doen. Voor de optie om zo’n eenmalige uitkering netto uit te betalen lijkt het kabinet echter niet te kiezen, terwijl de overheid zich dat prima kan veroorloven met de enorm oplopende aardgasbaten die zij momenteel binnenkrijgt. Dat zeggen voorzitters Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) in een vraaggesprek met de Telegraaf.

‘In plaats van het werkgevers mogelijk maken om al snel iets extra’s voor hun medewerkers te doen, verhoogt het kabinet de lasten voor ondernemers die dit alleen maar moeilijker maken”, aldus de ondernemersvoorzitters. Daarbij liggen met name drie zaken voor ondernemers zwaar op de maag: de enorme energiekosten waar het energie -intensieve mkb mee te kampen heeft, de extra lastenverzwaringen voor het mkb en de versnelde verhoging van het wettelijk minimumloon (WML).

Energie-intensief mkb

Het is goed dat het kabinet burgers gaat helpen met hun energierekening, maar VNO-NCW en MKB-Nederland missen in de uitgelekte plannen een oplossing voor het energie-intensieve mkb, zoals de glastuinbouw, steenbakkers, bakkers en schadeherstelbedrijven. “Het is cruciaal ook voor die groep iets te doen. We horen van ondernemers die hun energieprijzen zien vertienvoudigen, die productielijnen moeten afschakelen en die ver onder de kostprijs moeten leveren. Dat houden ze niet lang vol”,  aldus de voorzitters van VNO-NCW en MKB-Nederland.  

Vpb en Box 2

Ook maken de ondernemersvoorzitters zich zorgen over de extra lastenverzwaringen in de kabinetsplannen, die met name bij het mkb in het algemeen en de middenbedrijven in het bijzonder terechtkomen. “Dit is het gevolg van de zoektocht van het kabinet om vermogenden meer belasting te laten betalen. Het maatwerk dat daarvoor nodig is, is in ons belastingsysteem kennelijk niet mogelijk. Met als gevolg dat er een hele grove regeling komt die mkb-bedrijven stevig raakt, met een hogere winstbelasting (vpb) in de eerste schijf en hogere belastingen in Box 2.”

Minimumloon compenseren

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben er begrip voor dat het kabinet met name mensen aan de basis van de arbeidsmarkt tegemoet wil komen met een verhoging van het WML. Dat moet dan wel, conform het SER-advies van werkgevers en vakbonden van vorig jaar, gepaard gaat met een compensatie voor de hogere werkgeverslasten. “Anders is de WML-verhoging van 10 procent in één keer voor veel ondernemers niet te dragen. Zeker niet bovenop alle andere lastenverzwaringen en de hoge energieprijzen waar ze al mee te kampen hebben.”

Nog dit jaar iets doen

“Onze leden zien heel goed hoe medewerkers worstelen om nog rond te kunnen komen en willen hen daarbij helpen. Het zou daarom goed zijn als de politiek het voor werkgevers -die daarvoor ruimte hebben - alsnog mogelijk maakt om eenmalige uitkeringen voor hun medewerkers netto in plaats van bruto te kunnen uitkeren. Anders dan de koopkrachtreparatie die het kabinet met Prinsjesdag aankondigt, is dit iets dat we nog dit jaar kunnen doen en het huishoudboekje van de overheid kan dat prima hebben”, aldus Thijssen en Vonhof.  Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV