MKB-Limburg - NIEUWS - ONDERNEMERS-VERHEUGD-DAT-ZE-ELEKTRICITEITSNET-IN-BRABANT-EN-LIMBURG-WEER-OP-KUNNEN
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Ondernemers verheugd dat ze elektriciteitsnet in Brabant en Limburg weer op kunnen

Ondernemers verheugd dat ze elektriciteitsnet in Brabant en Limburg weer op kunnen

Problemen in rest van het land echter niet weg | Vergunningsverlening moet worden versneld!

‘Het is goed nieuws voor de energietransitie en het ondernemingsklimaat dat de stop op het aansluiten van bedrijven op het elektriciteitsnet in Brabant en Limburg per vandaag wordt opgeheven.’ Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een eerste reactie op het nieuws dat Tennet en Enexis zojuist bekendmaakten. Drie maanden lang waren in Brabant en Limburg geen nieuwe aansluitingen op het net mogelijk. Veel ondernemingen die wilden verduurzamen of uitbreiden waren hiervan de dupe. Cruciaal is volgens de ondernemersorganisaties dat we nu doorpakken in heel Nederland met het versnellen van de versterkingsoperatie van het elektriciteitsnet. ‘Anders komt het halen van de CO2-doelen voor 2030 serieus in gevaar en schieten we onszelf op allerlei fronten in de voet.’

‘Dit is een belangrijke stap van Tennet en Enexis voor het vestigingsklimaat in Brabant/Limburg en cruciaal voor de energietransitie’, aldus de ondernemersorganisaties. Er stonden in Brabant en Limburg tientallen bedrijven in de wachtrij de afgelopen maanden. Bijvoorbeeld omdat ze vanwege de energietransitie en de gascrisis over willen schakelen op elektriciteit. Zo waren er ondernemingen die hun zonnedak op de fabriek wilden aansluiten. Ook waren er bedrijven die zich hier wilden vestigen of hun bestaande bedrijfslocaties wilden uitbreiden. ‘Dit lag allemaal op zijn gat met alle gevolgen van dien voor de Nederlandse economie en de verduurzaming van ons land. Blij dat bedrijven weer kunnen worden aangesloten,’ aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.   

Problemen nog lang niet weg!
Ondanks het goed nieuws uit Brabant en Limburg kleurt de kaart van Nederland met de netcongestie voor 10 van de 11 provincies nog steeds vuurrood. Tijdige aanleg van nieuwe -en uitbreiding van bestaande energienetten- is echter doorslaggevend voor het slagen van de energietransitie en het realiseren van de CO2-reductiedoelen voor 2030. Investeringen in nieuwe -en uitbreiding van bestaande netten- moet daarom in het hoogste  tempo door blijven gaan volgens VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘Cruciaal daarvoor is dat de vergunningverlening versneld wordt. Termijnen van 5 tot wel 8 jaar zijn inmiddels gewoon geworden, maar dit is uit vanuit het belang van de energietransitie maatschappelijk onacceptabel. Bovendien laten de ervaringen met nieuwe LNG-terminal in het Noorden zien dat als we willen we wel degelijk flink kunnen versnellen met veel kortere doorlooptijden.’ De ondernemersorganisaties dienden begin dit jaar met partners al plannen in om hierbij te helpen.

Persbericht

VNO-NCW en MKB-Nederland

9 september 2022Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV