MKB-Limburg - NIEUWS - ONDERNEMERS-AALLES-OP-ALLES-OM-NIEUWE-LOCKDOWNS-TE-VOORKOMENA
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Ondernemers: “Alles op alles om nieuwe lockdowns te voorkomen”

Persbericht - Den Haag - 10 november 2021

‘Haal de corona-booster prik versneld naar voren in de tijd, schaf versneld COVID-medicatie aan en voer een gericht doelgroepenbeleid om de vaccinatiegraad te verhogen. Dat, samen met het naleven van de basisregels, moet nieuwe Corona-lockdowns en andere beperkende maatregelen voor burgers en bedrijven voorkomen.’ Daartoe roepen VNO-NCW en MKB-Nederland het kabinet op vooruitlopend op de persconferentie van aanstaande vrijdag. ‘Keer op keer lopen we achter de feiten aan. Steeds zijn dezelfde sectoren als de horeca, evenementen, de reisbranche, de winkels en anderen hier de dupe van. Vorig jaar waren we eerst te laat met testen, daarna met vaccineren en nu weer met de aanschaf van COVID-medicatie en de boosterprik. Laten we als Nederland nu de vlucht naar voren nemen in plaats van de put weer dempen als het kalf al verdronken is.’

 

Gericht doelgroepenbeleid 

Het kabinet voert de druk op mensen op om zich te laten vaccineren. Zo dreigt nu zelfs het  coronatoegangsbewijs te worden ingevoerd in niet-essentiële winkels. ‘Dit werkt niet, is niet handhaafbaar in tijden van personeelskrapte en in dit verband niet effectief,’ aldus de ondernemersorganisaties. De retail zelf heeft hiervoor bovendien betere alternatieven aangedragen. Beter is volgens de ondernemersorganisaties zorgen dat je doelgroepen in grote steden en op andere plekken in het land beter informeert over het vaccin en met een gericht doelgroepenbeleid de vaccinatiegraad daar echt verhoogt. Zij dragen hier graag aan bij. Ook zaken als een hogere vergoeding voor huisartsen bij een prik werken zo blijkt. In andere landen zijn daar goede ervaringen mee opgedaan. 

 

Boosters en medicatie versnellen

Daarnaast pleiten VNO-NCW en MKB-Nederland voor het versnellen van het traject rond het geven van een derde (booster) prik. ‘Net als eerder met bron- en contactonderzoek, met testen en met vaccineren lopen we nu voor de derde keer in anderhalf jaar achter de feiten aan, terwijl andere landen hiermee al veel verder zijn. Ook het versneld aanschaffen van nieuwe COVID-medicaties die spoedig toegelaten zijn op de Europese markt is essentieel om de druk op de ziekenhuizen te beperken en nieuwe lockdowns en beperkende maatregelen te voorkomen.

 

Basisregels naleven

Vorige week startten de ondernemersorganisaties al een campagne om te zorgen dat de basisregels weer beter worden nageleefd in bijvoorbeeld winkels en de publieke ruimte. ‘Dat is met het gericht verhogen van de vaccinatiegraad, de boosters en de nieuwe medicatie het enige dat we kunnen doen om het aantal besmettingen terug te dringen en nieuwe beperkende maatregelen -die niemand in Nederland nog ziet zitten  - af te wenden.’ 

 

Ver buiten het normale ondernemersrisico  

Als het kabinet aanstaande vrijdag onverhoopt toch nieuwe beperkingen afkondigt voor ondernemers kan dit volgens VNO-NCW en MKB-Nederland niet zonder compensatie. Nu al merken ondernemers de gevolgen van allerlei afzeggingen en toegenomen onzekerheid bij klanten. ‘Nieuwe lockdowns en andere door de overheid opgelegde beperkingen gaan het normale ondernemersrisico ver te boven. Veel ondernemers worden de komende jaren nog achtervolgd door belasting- en andere schulden en maken hierdoor nauwelijks winst. Maatregelen raken ook steeds dezelfde groepen ondernemers. Bij nieuwe beperkingen is daarom een vorm van omzetsteun geboden, zoals ook allerlei economische instituties hebben geadviseerd. Wij voeren hierover het gesprek met het kabinet.’ Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV