MKB-Limburg - NIEUWS - NOODKREET-ONDERNEMERS-VOOR-BEHOUD-TOERISTISCHE-EN-CONGRESINFRASTRUCTUUR
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Noodkreet ondernemers voor behoud toeristische- en congresinfrastructuur

26-08-2021

‘Laat de toeristische- en congresinfrastructuur in het zicht van de haven niet alsnog kapot gaan nu er nog altijd weinig buitenlandse gasten naar ons land komen.’ Die oproep doet een groep ondernemers met onder meer touringcarbedrijven, hotels, rondvaartboten, congreslocaties en reisondernemingen vandaag in een brief aan premier Rutte en het kabinet. Zij pleiten voor maatwerk voor bedrijven in hun branches, die kampen met overcapaciteit en hoge kapitaallasten.

 

Weinig mogelijkheden om in kosten te snijden

‘Het is voor onze bedrijven en branches cruciaal dat de beoogde versoepelingen van de coronamaatregelen per 20 september onverkort doorgaan,’ schrijven de ondernemers mede namens hun branches in hun noodkreet aan de premier. Maar ook mét versoepelingen zijn ze voorlopig nog niet uit de problemen, benadrukken zij. ‘Macro’ gezien mag het goed gaan, op microniveau is het verhaal heel anders. ‘In onze kapitaalintensieve bedrijven – zoals met een fors wagenpark, vloot, diverse hotelpanden of enorme vooruitbetaalde reissommen – hebben we weinig mogelijkheden om in de kosten te snijden terwijl de stroom van zakelijke (buitenlandse) bezoekers en toeristen voorlopig nog niet op gang komt. En businessmodellen grondig aanpassen, dat kost tijd; meer tijd dan we nu krijgen als de steun aan het einde van het derde kwartaal stopt.’

 

Toeristische en congresinfrastructuur belangrijk voor de economie

‘Er is teveel opgebouwd aan vloot, hotelwezen, touringcarbedrijven, congresgebouwen en andere capaciteit om dat nu zonder meer kapot te laten gaan. Dat zou funest zijn voor onze uitstekende toeristische en congresinfrastructuur, die juist zo enorm belangrijk is voor de Nederlandse economie’, aldus de ondernemers in de brief. ‘Dat zou pas kapitaalvernietiging zijn. En dan hebben we het nog niet over de persoonlijke drama’s die dit zou veroorzaken; voor ons, onze medewerkers en de keten waarin wij werken.’

 

Hoge kapitaalslasten

De ondernemers vragen van het kabinet – dat aanstaande vrijdag in de Ministerraad spreekt over al dan niet voortzetting van steun - begrip voor hun situatie én bovenal maatwerk om ook voor hun bedrijven toekomstperspectief te houden. Samen met vertegenwoordigers van hun brancheorganisaties willen zij met het kabinet om tafel om oplossingen te zoeken voor de hoge kapitaalslasten. Naast de specifieke problematiek van kapitaalintensieve bedrijven trekken ze ook nogmaals aan de bel over de afbouw van problematische schulden waarvoor ook een oplossing moet worden gevonden om te voorkomen dat bedrijven alsnog op de fles gaan terwijl ze in de kern gezond zijn.

Lees onderstaand de ingestuurde brief aan Minister-president M. Rutte.

Noodkreet kapitaalintensieve bedrijven toeristische- en congresinfrastructuur tbv Ministerraad 27 augustus 2021

 Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV