slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Nieuws van onze partner Adelmeijer Hoyng Advocaten

Hyperlink kan auteursrechtinbreuk zijn

Auteur: Laurens (L.L.A.M.) Thissen.

Onlangs heeft het Europees Hof van Justitie (“EHvJ”) geoordeeld dat het plaatsen van een hyperlink op een website onder omstandigheden auteursrechtinbreuk oplevert. Op welke omstandigheden moet u letten?

Eerst kort de feiten. De tv-persoonlijkheid Britt Dekker heeft een fotoreportage gemaakt voor een bekend mannenblad. Deze foto’s waren gelekt en verschenen op de website ‘FileFactory’. De auteursrechthebbenden op de foto’s hebben geen toestemming voor die internetpublicatie gegeven. De (web)redactie van PowNews heeft vervolgens links geplaatst naar de bewuste foto’s.

Een eerdere uitspraak van het EHvJ leerde al dat het plaatsen van links naar auteursrechtelijk beschermde werken geen auteursrechtinbreuk oplevert als de werken eerder met toestemming van de auteursrechthebbende op internet zijn geplaatst.  In deze casus lagen de feiten anders; de werken zijn eerder zonder toestemming van de auteursrechthebbende op internet geplaatst. Volgens het EHvJ is dan in beginsel sprake van auteursrechtinbreuk, maar brengt de volgende nuances aan.

Een particulier die links plaatst naar andere websites kan niet altijd ervan op de hoogte zijn dat die websites auteursrechtelijk beschermde werken bevatten, laat staan dat de rechthebbenden geen toestemming voor die webpublicatie hebben gegeven. Een particulier maakt pas auteursrechtinbreuk als hij ervan op de hoogte is (of behoort te zijn) dat de werken waarnaar hij linkt illegaal zijn gepubliceerd. Daarvan is altijd sprake als hij welbewust de hyperlink zodanig inricht dat beveiligingsmaatregelen worden omzeild die juist beogen de toegang tot de beschermde werken te beperken tot abonnees van die website.

Van een onderneming mag volgens het EHvJ meer worden verwacht; zij behoort te verifiëren of het werk waarnaar zij linkt al dan niet illegaal is gepubliceerd. Als een onderneming op haar website linkt naar een werk dat zonder toestemming van de rechthebbende is geplaatst, dan wordt vermoed dat er sprake is van auteursrechtinbreuk. In theorie kan dat vermoeden weerlegd worden, maar praktisch is dat nagenoeg ondoenlijk.

U dient dus altijd te verifiëren of de websites waarnaar u linkt auteursrechtelijk beschermde werken bevatten én of die met toestemming van de auteursrechthebbenden op internet zijn geplaatst.

 Ga terug naar het nieuwsoverzicht

nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u hieronder
in te schrijven voor onze
nieuwsbrief.

Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV