De mogelijkheid om spullen af te halen bij winkels werd begin deze week nog positief ontvangen door veel ondernemers. Nu duidelijk is onder welke voorwaarden dat moet gebeuren, slaat de stemming om. „Op deze manier zet het geen zoden aan de dijk.”
Klanten die weer naar de lokale winkel mogen om er spullen op te halen. Toen de plannen van het kabinet begin deze week uitlekten, waren de reacties vrij positief. Het is een mooie manier om winkelier en klant, na weken van lockdown, weer bij elkaar te brengen, was de teneur. En wie iets afhaalt, ziet dan wellicht nog iets anders in de winkel dat ook meteen mee naar huis mag.
Sinds dinsdagavond is duidelijk dat het zo niet gaat lopen. We mogen vanaf volgende week woensdag afhalen bij fysieke winkels, maar alleen onder strikte voorwaarden. Click & Collect, is het credo. Eerst online of telefonisch uitzoeken, dan een afspraak maken voor een tijdslot, om vervolgens naar de winkel te gaan om het product op te pikken. Buiten, wel te verstaan. Want de klant is nog steeds niet welkom in de winkel zelf. En alleen wat vooraf is besteld, mag worden gekocht. Bepaald geen funshoppen dus.
Niet vrolijk
Monique Princen, voorzitter van MKB Limburg is zwaar teleurgesteld. En met haar vele winkeliers in Limburg, zegt ze. „We zagen dit als lichtpuntje, maar nu duidelijk is wat de regels zijn, word ik er niet vrolijk van. Op deze manier zet het afhalen geen zoden aan de dijk. En ik kan me voorstellen dat sommige winkeliers er ook niet aan mee gaan doen. Natuurlijk, het is fijn dat er weer contact mogelijk is tussen ondernemer en klant, maar je kunt je afvragen of dat op deze manier meerwaarde heeft. En ik weet ook niet of de klant erop zit te wachten. Bestellen en laten bezorgen blijft natuurlijk een alternatief. Maar dan heb je weer het probleem dat vooral de Amazons van deze wereld profiteren en niet de lokale ondernemer.”
Loketje
De teleurstelling zit volgens Princen vooral in het feit dat klanten de winkels nog steeds niet mogen betreden. „Je moet dus als winkelier van alles verzinnen en regelen om de klant naar je winkel te krijgen en vervolgens staat die gewoon buiten voor de deur. En hoe werkt dat dan? Moet je een loketje maken? Mag de winkel die naast jou zit in de winkelstraat op hetzelfde tijdstip ook een klant bedienen? Ik kan toch niet steeds aan mijn buurman gaan vragen: hoeveel tijdslots heb jij vandaag.”
Monique Princen. Foto: Arnaud Nilwik
Draaiboeken voor het afhalen liggen niet klaar, zegt Princen. Ook niet bij MKB-Nederland. „Ondernemers zijn heel creatief, ze verzinnen wel iets, maar er zijn ook nog ontzettend veel vragen. Als ik dat allemaal hoor, vraag ik me af of veel lokale winkeliers hier gebruik van gaan maken. Winkels willen helemaal open. Liever vandaag dan morgen.”
Personal shopping
Zolang dat niet mogelijk is had Princen, en veel winkeliers met haar, liever gezien dat klanten een tijdslot kunnen boeken om de winkel te bezoeken. Noem het personal shopping. Iets dat bijvoorbeeld in België tijdens de lockdown daar op grote schaal is gebeurd. „We hebben protocollen opgesteld om veilig te kunnen winkelen. Die liggen gewoon klaar. Waarom is nu niet besloten dat mensen op afspraak in de winkel kunnen komen? Ik snap dat niet.”
Winkeliersvereniging INretail is nog steeds blij dat het kabinet een ‘voorzichtige stap zet richting heropening van winkels’, maar benadrukt dat alleen met de mogelijkheid om bestellingen buiten de deur op te pikken zeker niet alle winkels zijn geholpen. Ook het soort winkel speelt een bepalende rol. Een boekenwinkel kan immers makkelijker inspelen op afhalen dan een bruidsmodezaak. En ketens hebben meer mogelijkheden dan lokale winkeliers.
Overleven
De komende weken worden volgens INretail cruciaal voor een groot aantal kleding-, schoenen- en meubelzaken. Bij een peiling onder de eigen achterban dacht vorige week nog ongeveer een derde van de ondernemers de komende maand niet te kunnen overleven en 35 procent gaf zichzelf nog maximaal twee maanden.
Volgens Monique Princen denken Limburgse ondernemers nu volop na over de nieuwe mogelijkheden. „Weegt de moeite op tegen het resultaat? Is het voor mijn winkel haalbaar? Het is zeker niet zo dat afhalen, met alles wat daarbij komt kijken, het enorme omzetverlies goedmaakt. Ik wil niet negatief zijn, maar ik weet dat veel winkeliers hiermee worstelen.”
De Limburger-3-2-2021
Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?
Lees meerProfiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?
Lees meerLeden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.
Lees meer