Het stimuleren van het lokale ondernemersklimaat is voor gemeenten nu belangrijker dan ooit: juist in deze tijden moeten zij er voor u, de ondernemer zijn, voor het lokale bedrijfsleven. Maar in hoeverre slaagt uw gemeente hierin? Hoe ervaart u als ondernemer de dienstverlening? En wat kan uw gemeente concreet voor ondernemers en bedrijven doen of verbeteren om samen uit de crisis te komen?
Gemeenten zijn enorm belangrijk voor het lokale bedrijfsleven. Ze kunnen ondernemers steunen met veel verschillende maatregelen. Dat begint natuurlijk bij goede communicatie. Is er bijvoorbeeld een accountmanager (ook wel bedrijvencontactfunctionaris genoemd) of wellicht zelfs een Ondernemersplein of Ondernemershuis? En is de gemeente telefonisch en of digitaal goed bereikbaar voor mkb-ers? Is er geregeld overleg met de lokale ondernemersorganisatie?
De gemeente heeft ook de zorg voor 'schoon en heel', en voor veiligheid. Denk aan de inzet van boa's, maar daarnaast heel concreet onderhoud van wegen of het openbare groen of de afvalophaal. Regeldruk is een immer terugkerend heikel punt: wat doet de gemeente aan het terugdringen van administratieve lasten? Is er bijvoorbeeld een MKB-Toets die vooraf toetst of mkb-beleid niet te ingewikkeld is?
Een andere pijler is de lokale lasten. Hoe hoog is het tarief van de onroerende zaakbelasting voor bedrijfspanden? Of leges voor bijvoorbeeld een terrasvergunning, of precario? En wat is het niveau van de voorzieningen dat daar tegenover staat? Is er een Ondernemersfonds of Bedrijveninvesteringszone (BIZ) waar de gemeente aan meebetaalt? Is er iemand die de belangen behartigt voor ondernemers in een dorpskern, binnenstad (zoals een centrummanager), winkelcentrum, bedrijventerrein?
En zo zijn er nog veel meer onderwerpen waar de gemeente in het beleid bepalend is voor ondernemers: parkeren, wegwerkzaamheden, enz. En dan hebben we het speciale coronabeleid nog niet eens genoemd. Kortom: het is van groot belang dat een gemeente mkb-vriendelijk is. En u hebt daar invloed op. Nummer 1 worden op deze lijst willen alle gemeenten! Dat betekent immers: tevreden ondernemers. En dat is gunstig voor het vestigingsklimaat – het trekt nieuwe bedrijvigheid aan - en het imago van de gemeente. Of die begeerde plek ook wordt gehaald? Dat is aan u.
Wat voor rapportcijfer geeft u uw gemeente?
Laat u uw stem horen in onze zoektocht naar de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland? Wat vindt u van het lokale mkb-beleid? Doe mee aan ons onderzoek naar de MKB-vriendelijkste gemeente of stad van Nederland! Klik hier om naar de vragenlijst te gaan.
2020 staat logischerwijs in het teken van de coronacrisis. Voor deze editie is daarom niet alleen de vragenlijst geactualiseerd, maar hebben wij tevens een coronamodule ontwikkeld. Deze vragen gaan over hoe gemeenten en bedrijfsleven gezamenlijk uit de crisis (kunnen) komen en hoe de inspanningen en acties vanuit de gemeente worden ervaren en gewaarderd.
Het onderzoek naar de MKB-vriendelijkste gemeente berust op vier pijlers:
1. Tevredenheid van de ondernemers over de eigen gemeente
2. Het imago van de gemeente bij ondernemers buiten de gemeente
3. Communicatie en beleid met betrekking tot het midden- en kleinbedrijf
4. Gevoelswaarde lokale lasten.
Stimuleren van lokaal ondernemerschap is van groot belang voor de Nederlandse economie en komt vooral tot stand in samenspraak tussen gemeenten en ondernemingen. Met deze verkiezing wil MKB-Nederland aandacht gemeenten prikkelen het beste lokale ondernemerschapsklimaat te ontwikkelen. Ze kunnen daarom bij ons een rapport afnemen met de uitkomsten van het onderzoek. Veel gemeenten doen dit ook, want nummer 1 worden willen ze allemaal! Dat betekent immers: tevreden bedrijfsleven. Omdat wij geloven in een positieve prikkel, en daarom niet aan naming en shaming willen doen, publiceren we alleen de top-100.
Kijk hier voor meer informatie over de verkiezing 2018
Kijk hier voor meer informatie over de verkiezing 2016
Kijk hier voor meer informatie over de verkiezing 2014
Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?
Lees meerProfiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?
Lees meerLeden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.
Lees meer