MKB-Limburg - NIEUWS - MKBNEDERLAND-BLIJ-NIEUWE-UITBREIDING-TOGS-VOOR-SCHRIJNENDE-GEVALLEN
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

MKB-Nederland blij nieuwe uitbreiding TOGS voor schrijnende gevallen

Er komt nog één keer - met terugwerkende kracht - een uitbreiding van de lijst SBI-codes in de TOGS-regeling, de vergoeding van 4000 euro voor getroffen sectoren. Staatssecretaris Mona Keijzer schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. MKB-Nederland is blij met dit lobbyresultaat; het is goed nieuws voor sectoren die nog altijd buiten de boot vielen. In de nieuwe regeling TVL mkb moet echter omzetverlies leidend zijn, en niet de sectorcode.

In een brandbrief van 12 mei schreef voorzitter Jacco Vonhof veel schrijnende voorbeelden te zien van kleine bedrijven die niet voor de regeling in aanmerking kwamen - ondanks aantoonbaar door de coronacrisis veroorzaakt omzetverlies - en waar een bedrag van 4.000 euro een behoorlijk verschil maakt. Alleen omdat ze de verkeerde SBI-code hadden.

Voortschrijdend inzicht

Keijzer zegt nu 'op basis van voortschrijdend inzicht' een aantal rechtzettingen te doen. Hierdoor kunnen onder andere audiciens, warme bakkers, supermarkten op campings, stations of bij universiteiten, tandtechnici, standbouwers, veerdiensten en wijkcentra alsnog een aanvraag indienen. Op de website van RVO.nl komt naar verwachting vandaag om 17.00 uur de volledige lijst online. Er is wel enige haast geboden, de regeling sluit op 26 juni.

Omzetverlies moet leidend zijn

Ondanks deze aanpassingen zullen er nog altijd bedrijven niet geholpen zijn. De staatssecretaris is echter niet van plan de TOGS nog een keer uit te breiden. 'Ergens moet een grens worden getrokken' schrijft ze. MKB-Nederland wil daarom dat in de TVL mkb, de opvolger van de TOGS, die sinds 1 juni van kracht is, uiteindelijk het omzetverlies leidend moet zijn voor het krijgen van compensatie en niet de sectorcode.

8.000 hebben bezwaar aangetekend

Tot en met 9 juni zijn er circa 200.000 aanvragen zijn ingediend en is voor circa 790 miljoen euro uitgekeerd. Al twee keer eerder is de lijst met sectoren uitgebreid en ook is het mogelijk gemaakt om met een nevenactiviteit een aanvraag in te dienen. Zo'n 8.000 ondernemers hebben bezwaar aangetekend omdat zij onder een verkeerde SBI-code geregistreerd staan.

15 juni 2020Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV