MKB-Limburg - NIEUWS - MKBLIMBURG-ZET-ZICH-IN-VOOR-TOEKOMSTBESTENDIGE-CENTRA-IN-DE-GEMEENTE-BEESEL
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

MKB-Limburg zet zich in voor toekomstbestendige centra in de gemeente Beesel

Op 16 december 2019 zijn door de gemeenteraad van de gemeente Beesel belangrijke besluiten genomen over de toekomst van de centrumgebieden van Reuver, Beesel en Offenbeek. In een proces van een jaar heeft de gemeente Beesel samen met een Kopgroep met ondernemers, vastgoedeigenaren, dorpsraden, de centrummanager en MKB-Limburg, daarbij ondersteund door twee externe adviesbureaus, gewerkt aan een toekomstvisie voor alle centrumgebieden. De redenen om deze visie op te stellen waren tweeledig. Op de eerste plaats was de leegstand in de afgelopen jaren toegenomen tot bijna 26% in januari 2019. Daarnaast waren het leefbaar en levendig houden van de kernen belangrijke prioriteiten uit de Ambitie-agenda 2018-2022.

Voor de kernen Offenbeek en Beesel ligt de focus in de visie vooral op het behouden van de basisvoorzieningen welke er nog zijn op het gebied van dagelijkse benodigdheden, de school en de gemeenschapsaccommodatie. Het centrum van Reuver wordt als hoofdcentrum van de gemeente verder ontwikkeld. In dit centrum is sprake van een hoge leegstand en een verkeerssituatie die de nodige overlast en onrust veroorzaakt. Pal door het centrum loopt immers de oude doorgaande Rijksweg die Roermond met Venlo verbindt (naast de A73). In de visie is vastgelegd dat het centrumgebied nauwer moet worden afgebakend. In dit compacte centrumgebied zal volop ingezet moeten worden op de aanpak van de leegstand, waarbij het duidelijk is dat deze niet overal kan worden ingevuld met nieuwe detailhandel. Bij leegstand buiten het centrum wordt ingezet op transformatie naar andere functies, zoals wonen, en het laten vervallen van de detailhandelsbestemming.

Het andere actiepunt om het centrumgebied van Reuver te versterken is de aanpassing van de openbare ruimte en de verkeersstructuur. Mede op basis van een uitgebreide consultatie bij ondernemers en inwoners is een schetsontwerp voor de herinrichting ontwikkeld. Met name door het aantrekkelijker maken van het Raadhuisplein en het autoluw maken van de doorgaande Rijksweg zal het centrumgebied de inwoners meer het gevoel van de huiskamer van Reuver geven en bovendien meer toeristen trekken welke in de omgeving van Reuver verblijven. Het doorgaande verkeer zal dus worden ontmoedigd. Binnenkort zal er een proef worden ondernomen met het aanpassen van de verkeersstructuur, om hiermee ook de effecten op andere wegen rondom het centrum te meten. MKB-Limburg zal in dit proces blijven ondersteunen en adviseren.

Voormalig Gedeputeerde Hans Teunissen bezoekt het centrum van Reuver.

Voormalig Gedeputeerde Hans Teunissen bezoekt het centrum van Reuver.Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV