MKB-Limburg - NIEUWS - MKB-VRIENDELIJKSTE-GEMEENTE-2020-BEKEND
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

MKB Vriendelijkste gemeente 2020-2021 bekend

De prijs “MKB vriendelijkste Gemeente 2020” is bekend en in Limburg is deze  gewonnen door:

Plek 1 Gemeente Roermond (landelijk nr 8).
Plek 2 is voor Gemeente Maastricht (landelijk nr 20) 
Plek 3 voor Gemeente Weert (landelijk nr 29).

Gemeente Beesel behaalde landelijk een 2e plaats als het gaat om Coronadienstverlening. 
Allen gefeliciteerd en dank voor jullie inzet voor een sterk Ondernemersklimaat!  

Andere deelnemende Limburgse gemeenten die een plek in de TOP-100 lijst hebben behaald zijn.

Gemeente Venray nr 4 in Limburg 
Gemeente Nederweert nr 5 in Limburg
Gemeente Kerkrade nr 6 in Limburg
Gemeente Valkenburg aan de Geul nr 7 in Limburg
Gemeente Heerlen nr 8 in Limburg
Gemeente Beekdaelen nr 9 in Limburg
Gemeente Voerendaal nr 10 in Limburg

Monique Princen is het helemaal eens met de woorden van Jacco Vonhof : "Corona heeft gezorgd voor meer en intensiever contact met de lokale bestuurders en meer onderling begrip”,  “Veel gemeenten hebben zich extra ingespannen om door corona getroffen ondernemers te ondersteunen. Corona heeft veel ellende gebracht, maar heeft óók maar weer eens onderstreept hoe belangrijk ondernemers zijn voor de lokale economie en leefbaarheid. Gemeenten hebben daar op geacteerd.”

De contacten tussen MKB-Limburg en de Limburgse gemeenten zijn de laatste jaren al veel intensiever geworden omdat beide partijen het belang van samenwerking en overleg t.b.v. de ondernemers inzien en zij samen het Limburgse ondernemersklimaat willen optimaliseren.

MKB-Limburg bedankt dan ook alle Limburgse gemeenten voor hun extra inzet en betrokkenheid om de ondernemers in het afgelopen jaar en huidige jaar te helpen, bij te staan en daar waar mogelijk te kijken naar oplossingen. Zeker geen gemakkelijke klus. Samen zullen wij verder werken aan een sterk Ondernemersklimaat.

--

Persbericht gemeente Roermond

Roermond, 15 juli 2021

Roermond MKB-vriendelijkste gemeente van Limburg

Roermond is de MKB-vriendelijkste gemeente van Limburg. Deze prijs van het midden- en kleinbedrijf wordt iedere twee jaar toegekend. Bij de vorige verkiezing in 2019 werd Roermond 3e. In de landelijke top-100 stijgt Roermond van de 21e naar de 8e plaats.

Wethouder Angely Waajen (Economie): “Ik ben heel trots op deze1e plaats. Roermond is een echte MKB-gemeente. Heel mooi dat juist zij de gemeente Roermond belonen voor onze inzet om -in deze moeilijke tijden-  onze ondernemers te helpen en er voor ze te zijn. Hoewel we het rapport nog moeten bestuderen, heb ik begrepen dat we met name op het gebied van communicatie, beleid en het tegen gaan van regeldruk hoog scoren bij onze ondernemers. We zien dit als bewijs dat we als gemeente op de juiste weg zitten en als stimulans om dit voort te zetten.“

Ook MKB-Limburg is trots op de 1e plek in Limburg voor Roermond. Monique Princen (voorzitter MKB-Limburg): Chapeau voor dit mooie resultaat! De contacten tussen MKB-Limburg en de Limburgse gemeenten zijn de laatste jaren al veel intensiever geworden omdat beide partijen het belang van samenwerking en overleg inzien en zij samen het Limburgse ondernemersklimaat willen optimaliseren. Roermond laat zien wat een goede samenwerking tussen overheid en ondernemers kan opleveren.”

Nieuw dit jaar is de coronamodule. Die gaat na of ondernemers tevreden zijn over wat de gemeente doet om ze door de coronacrisis te helpen. Ondernemers oordelen in dit coronajaar positiever over onder andere service, beleid en communicatie van hun lokale overheid dan in de voorgaande editie. Roermond scoort een 7,5 op tevredenheid, gemiddeld krijgen gemeenten het rapportcijfer 7. Op ‘lasten’ scoort Roermond ook beter dan gemiddeld: een 7,1 tegen gemiddeld 6,4.

Het overgrote deel van de banen in Roermond wordt door MKB-bedrijven gecreëerd. In totaal werken er 35.000 mensen bij 5.500 bedrijven. Daarmee is Roermond de banenmotor van Midden-Limburg en levert het een belangrijke bijdrage aan de economie van Limburg en het zuiden van Nederland.

Over de verkiezing

De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Lexnova onder bijna 20.000 ondernemers. De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de zesde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als prikkel voor gemeenten om zich actief en met gericht mkb-beleid in te zetten voor lokale ondernemers. De MKB-vriendelijkste gemeente is het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat, waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. De vragen gaan niet alleen over de eigen gemeente  Er wordt ook gepeild welke andere gemeente het MKB het meest ondernemersvriendelijk vindt.

Zie ook: www.mkbvriendelijkstegemeente.nl

 

 Persbericht MKB-Nederland-Donderdag 15 juli 2021
 

Alternate text

Steden maken opmars in verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente

‘Coronacrisis brengt lokale overheid en ondernemers dichterbij elkaar’

Gemeenten hebben tijdens de coronacrisis hun dienstverlening voor ondernemers verbeterd en ondernemers ervaren dat ook zo. Dat blijkt uit de zesde editie van de tweejaarlijkse verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente van MKB-Nederland, waarin bijna 20.000 ondernemers verspreid over alle gemeenten zich hebben uitgesproken. Opvallend dit jaar zijn de goede scores van de steden: vijf G40-gemeenten staan in de top 10, waarvan Eindhoven met een tweede plaats het beste uit bus komt. De MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland is – voor de derde keer op rij – Rijssen-Holten.

Ondernemers oordelen in dit coronajaar positiever over onder andere service, beleid en communicatie van hun lokale overheid dan in de voorgaande editie. Gemiddeld krijgen gemeenten het rapportcijfer 7 als het gaat om tevredenheid. Twee jaar terug stond dat verzamelcijfer nog op een 6,7. “Wat we zien, maar zeker ook van ondernemers in het land persoonlijk horen, is dat corona heeft gezorgd voor meer en intensiever contact met de lokale bestuurders en meer onderling begrip”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. “Veel gemeenten hebben zich extra ingespannen om door corona getroffen ondernemers te ondersteunen. Corona heeft veel ellende gebracht, maar heeft óók maar weer eens onderstreept hoe belangrijk ondernemers zijn voor de lokale economie en leefbaarheid. Gemeenten hebben daar op geacteerd.”

Vergunningverlening versoepeld
Lokale overheden hebben bijvoorbeeld de vergunningverlening versoepeld, terrassen verruimd toen horeca binnen niet mogelijk was en heffingen geschrapt voor ondernemers in gesloten sectoren. Als specifiek voorbeeld noemt Vonhof Breda, dat van plek 94 twee jaar geleden is gestegen naar de 7e plek nu. Daar heeft de gemeente in samenwerking met bierbrouwers en andere partners bijvoorbeeld een reddingsplan voor de horeca ontwikkeld, met onder meer passende tegemoetkomingen, gratis coaching en kredietfaciliteiten voor ondernemers.

Opvallende scores grote gemeenten

Opvallend is de positionering van de grote steden dit jaar. Die doen het aanmerkelijk beter dan andere jaren. “Vijf steden uit de G40 in de top 10, dat is nog niet eerder voorgekomen. Twee jaar geleden stond er niet één stad in”, zegt Vonhof, die denkt dat vooral steden als gevolg van corona dichterbij ondernemers zijn komen te staan omdat zij meer geld en mogelijkheden hebben om noodmaatregelen voor ondernemers (loketten inrichten, opdrachten naar voren, voucherregelingen en dergelijke) te treffen. Gemeenten zijn door de crisis kritischer gaan kijken naar de inrichting van hun ondernemersdienstverlening en hebben die opgeschaald.

Eindhoven MKB-vriendelijkste stad

Eindhoven mag zich op grond van het onderzoek de MKB-vriendelijkste stad noemen. De lichtstad van Nederland eindigt net achter Rijssen-Holten en vóór Almere op de tweede plek. “Ook van Eindhoven weten we dat het lokale bestuur in deze coronatijd steeds zeer intensief contact heeft gehad met ondernemers”, zegt Vonhof. “Mooi is dat de gemeente een paar jaar geleden de ambitie heeft uitgesproken om de MKB-vriendelijkste stad van Nederland te worden. Dat is gelukt.”

Eindhoven neemt als MKB-vriendelijkste stad het stokje over van Almere, dat zichzelf overigens ook  opnieuw heeft verbeterd. Almere was twee jaar geleden met een 11e plek de best scorende stad, dit jaar staat de gemeente op de 3e plek.

De andere steden in de top 10 zijn Deventer (5e), Tilburg (6e) en Breda (7e). Bijzondere vermelding verdient ook Amsterdam, dat daar met een 11e plek net achter komt. De hoofdstad heeft een enorme opmars gemaakt: in 2016 bungelde zij nog in de onderste regionen van de ranglijst, twee jaar geleden haalde ze de top 100 niet.

Trilogie Rijssen-Holten

Hoewel de concurrentie dichterbij komt, is Rijssen-Holten voor de derde keer op rij de MKB-vriendelijkste gemeente. De Overijsselse gemeente haalt behalve de hoogste overall score (7,9) ook de 1e positie waar het gaat om communicatie en beleid en de 3e op het gebied van de lasten (7,7 tegenover 6,4 gemiddeld).

Gemeenteraadsverkiezingen
De resultaten van dit tweejaarlijkse onderzoek van MKB-Nederland komen ruim op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. De ondernemersorganisatie verwacht hiervan veel terug te zien in de verkiezingsprogramma’s, die nu worden geschreven, en straks in het economisch beleid van de lokale overheden.

Over de verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente  

De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Lexnova onder bijna 20.000 ondernemers. De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de zesde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als prikkel voor gemeenten om zich actief en met gericht mkb-beleid in te zetten voor lokale ondernemers.
De MKB-vriendelijkste gemeente is het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat, waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten.

Klik hier voor de top 100 en de winnaars per provincie.

MKB-Vriendelijkste gemeente 2020-2021

 

 

 



Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV