MKB-Limburg - NIEUWS - MKB-HARD-GERAAKT-DOOR-OEKRAANE
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

MKB hard geraakt door Oekraïne

31-03-2022

Dat ook mkb’ers hard geraakt worden door de oorlog in Oekraïne bleek vandaag tijdens een Ronde Tafel met ondernemers en de minister van handel, Liesje Schreinemacher, onder leiding van Jacco Vonhof.

Streven naar compensatie op Europees niveau

Een ondernemer in de maakindustrie was door de oorlog en één klap 5 projecten in Rusland kwijt, maar liefst 40% van zijn handel. “Monteurs die Rusland niet meer in kunnen, ongewild contractbreuk en geldstromen die geblokkeerd worden waardoor je je leveranciers niet kunt betalen. Ik snap wel dat zo’n ondernemer daar wakker van ligt,” aldus Jacco Vonhof. “En dit speelt veel breder.” Minister Schreinemacher streeft naar compensatie op Europees niveau voor zwaar getroffen ondernemers. Nederland zal dan niet nalaten een flinke greep uit de pot te doen.

Uitdagingen ondernemers

Duidelijk werd dat internationaal handelende ondernemers tegen flinke uitdagingen aanlopen: geopolitieke ontwikkelingen, bureaucratie, Brexit, markttoetreding, Exportkredietverzekering, gebrek aan level playing field en straks zwaardere IMVO-eisen. Daarom wordt de samenwerking met de Nederlandse overheid zeer gewaardeerd door het bedrijfsleven. Zo kunnen de ambassades ondernemers concreet helpen en worden tijdens handelsmissies deuren voor ondernemers die anders dicht bleven.

MKB beter faciliteren

De minister wil het mkb nog beter faciliteren om zaken te doen over de grens. Internationalisering biedt ondernemers kansen om de omzet te verhogen en de kosten te reduceren. Bedrijven die internationaal handelen zijn productiever, innovatiever en groeien sneller. De minister beloofde ondernemers dat veel van hun punten straks terug te lezen zijn in de nieuwe Handelsagenda, die zij nog voor de zomer met de Tweede Kamer wil bespreken.Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV