MKB-Limburg - NIEUWS - LIMBURGSE-MKBAERS-PROFITEREN-VAN-DE-EINSTEIN-TELESCOPE
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Limburgse MKB’ers profiteren van de Einstein Telescope

Nieuw grensoverschrijdend MKB-initiatief

 

Limburg / Euregio - Iedereen die denkt dat de Einstein Telescope (ET), een project met een waarde die in de miljarden gaat, niets te maken heeft met het regionale MKB, vergist zich sterk. In maart 2021 is het nieuwe Euregionale initiatief ET2MEs gelanceerd, ondersteund door het INTERREG-programma van de Europese Unie en de Euregio Maas-Rijn. Het doel van het initiatief is de Einstein Telescope, met de Euregio Maas-Rijn als mogelijke vestiging locatie, dichter bij het MKB in de regio te brengen en hen direct te laten participeren in de technologische en economische ontwikkeling. Belangrijk hierbij is het stimuleren van grensoverschrijdende, innovatiegerichte samenwerking tussen technologische bedrijven en het ontwikkelen van innovaties die niet alleen van belang zijn voor de ET, maar ook voor andere hightech toepassingen en markten.

 

Participatie door bedrijven in de regio

Maar hoe kunnen hightechbedrijven, startups of bedrijven actief in bouw en infrastructuur profiteren van een project dat pas in 2030 van start gaat? "In alle fasen, van voorbereiding tot bouw en exploitatie van de faciliteit, kunnen bedrijven uit de grensregio direct inschrijven op aanbestedingen voor de ontwikkeling van de Einstein Telescope", verduidelijkt René Kessen, business developer bij LIOF voor het ET2SMEs-project. "Ons projectinitiatief gaat echter veel verder: we verstrekken innovatievouchers tot 50.000 euro voor hoogwaardige, innovatieve projecten rond ET-technologieën, die grensoverschrijdend worden uitgevoerd door consortia met daarin twee of meer MKB-ondernemingen."

 

Maar dat is nog niet alles: geïnteresseerde bedrijven worden ondersteund bij het uitbreiden van hun zakelijk netwerk naar de buurlanden, zoals bij het vinden van een geschikte MKB-partner. Ze krijgen ook de kans om hun kennis en competenties te presenteren in een virtueel 3D-model van de ET. In het bijzonder gaat het om de volgende technologieën: cryogenica, vacuüm, precisie-mechanica/mechatronica, metrologie (sensoren/besturingen), optica, coating van spiegels, lasers en geavanceerde besturingsalgoritmen. Daarnaast is er de mogelijkheid om de komende jaren als partner en adviseur deel te nemen in een adviesraad voor industrie en onderzoek voor de grootschalige faciliteit.

 

Economische en wetenschappelijke impact is enorm

De Einstein Telescope is een uniek onderzoeksproject met enorme impact dat Europa wereldwijd in de voorhoede van een nieuwe onderzoeks-discipline zal plaatsen: het observatorium voor zwaartekrachtgolven van de nieuwste, derde generatie zal fundamenteel nieuwe inzichten opleveren in de vorming van het heelal en de evolutie van sterrenstelsels, sterren en zwarte gaten. Deze "cutting edge" technologie gaat niet alleen gepaard met een sprong voorwaarts in de kwaliteit van Europees onderzoek. De investering voor deze grootschalige onderzoeksfaciliteit alleen al bedraagt minstens 1,7 miljard euro, er zullen 500 directe en 1150 indirecte banen worden gecreëerd en nog eens 2 miljard euro wordt geraamd voor de exploitatie ervan tot 2080.

 

Definitief besluit over locatie ET in 2024

Samen met Sardinië (IT) is de Euregio Maas-Rijn de enige geschikte regio in Europa die in aanmerking komt als locatie van deze faciliteit. De telescoop wordt gebouwd op een diepte van ongeveer 300 m onder het aardoppervlak en bestaat uit een driehoek met zijdes van 10 km lang. Een definitief besluit over de locatie wordt in 2024 verwacht en de installatie zal naar verwachting in 2032 in gebruik worden genomen. In de grensregio's Vlaanderen-Nederland en Euregio Maas-Rijn worden al tal van voorbereidende initiatieven en projecten met een volume van ca. 45 miljoen euro geïmplementeerd, waaronder de bouw en exploitatie van een ET-pilotfaciliteit in Maastricht (ETpathfinder), bodemonderzoek en locatiestudies en "proof of concept" onderzoek (E-TEST).

 

Wie zit er achter ET2SMEs?

Zeven organisaties voor economische ontwikkeling en innovatie in de Euregio Maas-Rijn werken nauw samen in ET2SMEs. Het consortium wordt geleid door AGIT, de economische ontwikkelingsmaatschappij van de regio Aken; vanuit NRW is ook het cluster NanoMicroMaterialsPhotonics, NMWP.NRW, actief betrokken. Aan Nederlandse zijde is LIOF, de regionale economische ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg, betrokken, en aan Vlaamse zijde is de POM Limburg betrokken. Vanuit Wallonië zijn INT ULiège, de kennistransfer-organisatie van de Universiteit van Luik, het luchtvaartcluster SKYWIN en technologie-organisatie Sowalfin betrokken. De geassocieerde partners aan Nederlandse zijde zijn Brainport Development, de economische ontwikkelingsmaatschappij in de regio Brainport Eindhoven, en PhotonDelta, een Europees netwerk op gebied van Integrated Photonics.

Nieuwsbrief LIOF 14 april 2021

Contactpersoon LIOF

René Kessen

Tel: +31 (0)6 15 01 26 30

E-mail: rene.kessen@liof.nl

www.et2smes.eu

www.liof.nl

 

imageGa terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV