MKB-Limburg - NIEUWS - KOOP-VERSNELD-PIEKBELASTERS-UIT
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Koop versneld piekbelasters uit

‘Het nieuwe stikstofbeleid van het kabinet dat vrijdag is gepresenteerd ziet er op hoofdlijnen goed uit. Maar sinds de uitspraak van de Raad van State drie jaar geleden is nu wel een enorme versnelling nodig in de uitvoering. Alleen door piekbelasters versneld uit te kopen kunnen we de komende twee jaar echt weer vaart maken’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland in aanloop naar een debat morgen over de nieuwe stikstofplannen. ‘Nog langer stilstand kunnen we ons -gelet op de grote opgaven waar we als land voor staan- niet permitteren.’

Motor duurzame economie moet kunnen draaien

De grootste bedreiging is dat het met de huidige plannen naar schatting nog zeker twee jaar duurt voor er extra stikstofruimte vrijkomt voor projecten die ons land bijvoorbeeld duurzamer maken, voor woningbouw of voor belangrijke (infrastructurele) projecten. ‘Dit terwijl Nederland voor een aantal grote uitdagingen staat, waaronder een enorm woningtekort oplossen en de energietransitie waarvoor elke dag die we te laat starten er één teveel is. Burgers willen woningen en we willen van het Russische gas af. Een beperkt deel van de stikstofreductie moet hiervoor als ontwikkelruimte gereserveerd worden door het kabinet. Daar moet je nú mee beginnen, dat kan geen twee jaar meer wachten. De motor van de nieuwe duurzame economie moet namelijk wel kunnen draaien’, aldus de ondernemersorganisaties.

Koop piekbelasters versneld uit met eigen opkoopteam

Om de noodzakelijke ontwikkelruimte te realiseren pleiten de ondernemersorganisaties voor een versnelde uitkoop van piekbelasters rondom natuurgebieden, zoals ook in België is gebeurd. ‘Stuur een opkoopteam langs de deuren en doe boeren een ‘offer they can’t refuse’. Dan kunnen we vaart maken. Er is nu namelijk geen enkele prikkel voor boeren rondom natura 2000 gebieden om al te bewegen. ‘Het geld is er en we weten precies waar de stikstofdepositie te hoog is en hiervoor is niet weer allerlei nieuw onderzoek nodig,’ aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘Graag zetten we hier samen met de minister de schouders onder komende tijd, want nergens in de plannen van het kabinet staat dit zwart op wit.’

Nederland helemaal op slot

In samenhang met de onvoldoende ontwikkelruimte voor nieuwe projecten zien de ondernemersorganisaties nog enkele bedreigingen, namelijk dat niet meer extern mag worden gesaldeerd en dat de zogeheten brouwvrijstelling verloren gaat. De bouwvrijstelling wordt onder meer gebruikt voor grote energie- en woningbouwprojecten, waarbij eenmalig een beperkte hoeveelheid stikstof mag worden uitgestoten. Over deze vrijstelling loopt momenteel een rechtszaak. Als die bouwvrijstelling verloren gaat, extern salderen niet meer mag en we kopen niet versneld piekbelasters uit dan zit Nederland helemaal op slot en is het drama compleet. ‘Dan kunnen we alle doelen die we hebben voor woningen en klimaat op ons buik schrijven,’ aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.   Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV