MKB-Limburg - NIEUWS - KOOLMEES-PAST-REGELS-NOWCONTROLE-AAN
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Koolmees past regels NOW-controle aan

MKB-Nederland en VNO-NCW reageren met instemming op de plannen van demissionair minister Koolmees om de administratieve lasten voor de controle op de NOW te verlagen. De controlesystematiek op de rechtmatigheid van de NOW-steun is volgens de twee organisaties nu onevenredig zwaar en duur voor de bedrijven. Dat heeft geleid tot een pakket van aanpassingen waarmee werkgevers, gemiddeld gezien, hun kosten voor een controleverklaring aanzienlijk zien dalen, verklaart Koolmees.

Administratieve lasten te hoog

Met de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen en in dienst houden. Zo blijven zo veel mogelijk banen behouden. Koolmees introduceerde eind vorig jaar regels om te kijken of die NOW-steun wel goed is besteed. Hoewel toen al een verschil werd gemaakt tussen grote en kleine bedrijven in de zwaarte van de controles, blijkt dat de administratieve lasten toch hoog zijn, erkent Koolmees. Dat vindt hij in deze crisis onwenselijk.

6 aanpassingen

Na overleg met accountantsorganisaties en MKB-Nederland en VNO-NCW stelt Koolmees nu voor om de controle op 6 punten te verlichten. Het drempelbedrag waarboven bedrijven een deskundige derde moeten inschakelen bij de controle wordt verhoogd naar 40.000 euro. Als de administratie al door een deskundig derde, bijvoorbeeld een accountantskantoor, wordt gevoerd, worden de controlewerkzaamheden verlicht. Verder worden de controles voor de derde en vierde tranche van de NOW in tegelijk gedaan alsof het één aanvraag is. Koolmees stelt verder voor om ook de standaarden waarop de controles zijn gebaseerd aan te passen, zodat ze werkbaarder worden. Tenslotte wordt de controle versimpeld voor moederbedrijven met meerdere werkbedrijven (bijvoorbeeld een winkel met filialen).

Dragelijk en overzichtelijk

MKB-Nederland en VNO-NCW pleitten al geruime tijd voor aanpassingen. Volgens de ondernemersorganisaties zijn deze maatregelen een grote vooruitgang om de controles van de NOW-steun voor bedrijven dragelijk en overzichtelijk te houden. Op die manier is de kans ook groter dat zij goed worden uitgevoerd, aldus de organisaties.

 

Kamerbrief administratieve lastenverlichting controle NOW

 

    Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV