slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Kerckhoffs Advocaten: De WOB heeft zijn langste tijd gehad

De WOB heeft zijn langste tijd gehad

Vanaf 2012 is de wetgever bezig om de Wet Openbaarheid van Bestuur (de WOB) te vervangen door een nieuwe wet, de Wet Open Overheid (de WOO). De WOO moet de overheid transparanter maken. De overheid wordt in de WOO verplicht om openbare informatie ook actief en rechtstreeks openbaar te maken. Dat vormt een groot verschil met de WOB die een passieve openbaarmakingsverplichting kent: Om info te verkrijgen moet immers eerst een WOB-verzoek worden ingediend.

Echter de WOO stuitte in eerste instantie op grote bezwaren omdat de daarin opgenomen eis dat het bestuur een voor iedereen toegankelijk elektronisch register moet bijhouden onuitvoerbaar en te duur zou zijn. In januari 2019 is het wetsvoorstel aangepast en is aan de bezwaren tegemoet gekomen. Het elektronisch register vervalt en wordt vervangen door een contactpersoon die burgers kan informeren over de beschikbaarheid van overheidsinformatie. Het gewijzigde wetsvoorstel heeft de steun van zowel centrale- als decentrale overheid zodat verwacht mag worden dat de WOO zal worden aangenomen en de WOB zal gaan vervangen.


Mr. Philippe Hardy                                                
p.hardy@kerckhoffsadvocaten.nl
T +31 (0)43 321 59 29Ga terug naar het nieuwsoverzicht

nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u hieronder
in te schrijven voor onze
nieuwsbrief.

Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV