MKB-Limburg - NIEUWS - IS-UW-GEMEENTE-MKBVRIENDELIJK
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Is uw gemeente MKB-vriendelijk?

MKB-Nederland reikt eens in de twee jaren de prijs voor de MKB-Vriendelijkste gemeente uit. Ondernemers spreken zich in dit grootschalige onderzoek uit over het lokale ondernemersklimaat. Deze prijs dient als stimulans voor de gemeenten om zich meer in te spannen voor het midden- en kleinbedrijf en moet een beter ondernemersklimaat dichterbij brengen.

De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland, uitgevoerd door onderzoeksbureau LexNova. De tweejaarlijkse prijs, die in 2016 voor de vierde keer landelijk werd uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid.

Hoe klantvriendelijk zijn gemeenten? Is er bijvoorbeeld een ondernemersloket? Wordt er snel betaald? Krijgt het lokale mkb voldoende kansen bij opdrachten van de gemeente? Heel belangrijk ook: krijgt de ondernemer ‘waar voor zijn geld’? Wegen de lokale belastingen wel op tegen wat de gemeente daarvoor terugdoet in onderhoud en aanleg van wegen, bedrijventerreinen enz. Dat zijn de vragen die ondernemers krijgen voorgelegd. De antwoorden leveren een totaalscore op en natuurlijk een ranglijst!

Wilt u uw eigen gemeente beoordelen? 
U kunt hier de vragenlijst invullen!

MKB-Nederland onderzoekt elke gemeente in Nederland. Een lokaal bestuur dat inzicht wil krijgen in de sterke en zwakke punten kan zelf het oordeel lezen van ondernemers door een rapportage te bestellen met sterke en zwakke punten; de Standaardpeiling of de Extrapeiling. Ook nu de economie de crisis heeft afgeschud, is het van belang dat gemeenten de motor van de lokale economie, de werkgelegenheid en leefbaarheid blijven koesteren. Inzicht in waar sterke en zwakke punten liggen is daarbij onmisbaar.

Doel van het onderzoek
Stimuleren van lokaal ondernemerschap is essentieel voor de Nederlandse economie en komt primair in samenspraak tussen gemeenten en ondernemingen tot stand. Doel van deze verkiezing is op ludieke, maar zeker ook op gefundeerde wijze aandacht te vragen voor belang van bevorderen lokaal ondernemerschapsklimaat.

MKB-Nederland ziet dat veel gemeenten hun plaats in de ranglijst serieus nemen. Het staat vermeld in jaarplannen of eindejaarsbijeenkomsten, waarin gemeenten hun ambitie uiten om bij een volgende meting hoger te eindigen. Steeds meer gemeentebesturen noemen de verkiezing en de wens om hoger op de ranglijst te eindigen expliciet in hun beleid. Een goede zaak!

Vier pijlers
Het onderzoek naar de mkb-vriendelijkste gemeente berust op vier pijlers:

1. Tevredenheid van de ondernemers over de eigen gemeente
2. Het imago van de gemeente bij ondernemers buiten de gemeente
3. Communicatie en beleid met betrekking tot het midden- en kleinbedrijf
4. Gevoelswaarde lokale lasten.

1. Tevredenheid
Hierbij gaat het om door de gemeente beïnvloedbare factoren, zoals regelgeving en regeldruk, de aanwezigheid van een ondernemersloket, lokale belastingen, openbare voorzieningen en ondernemersvriendelijkheid.

2. Het imago van de gemeente
Welke gemeente behalve de eigen gemeente vindt men het meest ondernemersvriendelijk?

3. Communicatie en beleid
Bij dit thema gaat het om zaken als een aanspreekpunt  voor ondernemers, structureel overleg met het (georganiseerd) bedrijfsleven, specifiek beleid voor het midden- en kleinbedrijf en of  starters, subsidies of stimuleringsregelingen voor ondernemers, snelheid van afhandeling van vergunningaanvragen en betalen van facturen, investeringen in infrastructuur, openbare voorzieningen, bedrijventerreinen enz.? Wat vooral telt is in hoeverre ondernemers weten, merken of iets geboden wordt. Dit is belangrijker dan het feitelijke 'officiële' aanbod: 'be good and tell about it'. 

4. Gevoelswaarde lokale lasten
Heeft de ondernemer het gevoel waar voor zijn geld te krijgen? Is de hoogte van de lokale lasten in overeenstemming met dat wat er voor geboden wordt aan voorzieningen?

Ranglijst
Het onderzoek levert uiteindelijk een ranglijst op van gemeenten. Deze ranglijst geeft aan wat de relatieve positie van iedere gemeente in haar provincie / landelijk is als het gaat om de kwaliteit van het ondernemersklimaat. Het zegt feitelijk niet zozeer iets over de absolute prestaties van de afzonderlijke gemeenten, wel over de prestaties in vergelijking met andere gemeenten.
De 40 grootste gemeenten krijgen ook een aparte ranglijst. Zij kampen door hun schaalgrootte immers met andere problemen. Maar hebben tegelijkertijd meer mogelijkheden en middelen om zich te profileren richting ondernemers. 

Bron: MKB NederlandGa terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV