Het project ‘Blik op de toekomst, met perspectief vooruit’ is een initiatief van MKB Nederland en VNO-NCW en wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Ken je de Toekomstcheck al? Deze beproefde gratis tool is speciaal voor mkb-ondernemers die grip willen krijgen op hun financiële situatie. 1120 ondernemers zijn al aan de slag gegaan met de check, en hebben zo meer inzicht gekregen in hun cijfers. We spreken erover met Wayra Kowsoleea, projectleider van de Toekomstcheck bij MKB-Nederland.
Het invullen van de Toekomstcheck gaat volledig online en razendsnel. Binnen tien tot vijftien minuten heb je een uitgebreid (vertrouwelijk en anoniem) dashboard met financiële inzichten. Ook is er speciale aandacht voor ontvangen coronasteun en het terugbetalen van uitgestelde belasting. Deze tool wordt door 27 brancheverenigingen aangeboden aan hun leden.
Wat heb je aan de Toekomstcheck?
“De Toekomstcheck geeft je inzicht in de kaspositie van je onderneming”, legt Wayra uit. “Hiermee kun je tot twaalf maanden vooruitkijken hoe je er financieel voor zult komen te staan. Je kunt vervolgens een best-case en worst-case scenario bekijken. Hier zie je bijvoorbeeld welke inkomsten en uitgaven je kunt verwachten in beide gevallen.”
“Ook is het mogelijk om tijdens het invullen aan te geven of je gebruik hebt gemaakt van coronasteun, of dat je nog belasting moet terugbetalen”, vertelt Wayra. MKB-Nederland verwacht dat vooral het terugbetalen van uitgestelde belasting – vanaf 1 oktober – een belangrijk knelpunt zal worden voor veel bedrijven. “Voor veel ondernemers zal dan een zware periode aanbreken”, meent Wayra. “Daarom is het belangrijk om op tijd inzicht te krijgen in je financiële situatie. Als je weet hoe je bedrijf ervoor staat, kun je als dit nodig is op tijd maatregelen nemen. Zo kun je bijvoorbeeld de uitgestelde belasting eerder aflossen, zodat je vorderingsrente kunt besparen.”
Direct ondersteuning
Vind je het lastig om de Toekomstcheck goed in te vullen, of om het dashboard te interpreteren? Dan kun je terecht bij de helpdesk. Hier helpen professionals met een bedrijfskundige achtergrond je op een laagdrempelige manier verder. Ook kunnen ze je doorverwijzen naar de juiste instanties voor maatwerk of verdere hulp. “Zo is er bijvoorbeeld het Ondernemersklankbord. Zij bieden een traject waarbij je tot zes maanden ondersteuning krijgt bij je bedrijfsvoering. Oud-ondernemers helpen je om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Dit traject is gratis tot eind 2022.”
Voor wie is de Toekomstcheck?
De Toekomstcheck is laagdrempelig van opzet, speciaal voor echte vakexperts. Dit zijn vaak bevlogen ondernemers die hun bedrijf begonnen zijn vanuit een passie voor een product of dienst, maar minder thuis zijn in de financiële aspecten. Zij kunnen baat hebben bij het inzicht dat de tool geeft in hun boekhouding en de prognoses voor de toekomst.
De Toekomstcheck is ontworpen voor ondernemers die in financiële moeilijkheden dreigen te komen door de coronamaatregelen. Maar ook in andere situaties komt de check van pas, zoals de huidige grondstoffen- en energiecrisis. “Je hoeft ook niet tot je nek in de schulden te zitten om profijt te hebben van de tool”, vertelt Wayra. “We horen bijvoorbeeld ook van BOVAG dat fietsenwinkels hem gebruiken om hun inkoop en voorraden in te zetten zodat ze een heldere kaspositie krijgen. Deze bedrijven gebruiken de tool juist vooral om meer inzicht te krijgen, niet omdat het niet goed met ze gaat.”
Benieuwd geworden naar de Toekomstcheck? Ontdek nu hoe jouw bedrijf ervoor staat:
Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?
Lees meerProfiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?
Lees meerLeden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.
Lees meer