slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Huver Advocaten: Helaas. De algemene voorwaarden gelden niet!

Algemene voorwaarden, de kleine lettertjes bij een overeenkomst, worden veel gebruikt. Dit ook om klanten aan een bepaalde periode van afname van diensten of producten te binden. Toch gaat het vaak mis, doordat de partij die de voorwaarden gebruikt ze niet op de juiste manier hanteert. Dit blijkt onder meer uit een voorbeeld van dit voorjaar. Een winkelier wil zijn winkel laten beveiligen en aansluiten op een alarmcentrale. Hij belt daarvoor naar de alarmcentrale en vraagt telefonisch een aansluiting aan. Vervolgens wordt de apparatuur geïnstalleerd en wordt samen met een medewerker van de alarmcentrale een aanvraagformulier ingevuld. In dat formulier staat niet dat de algemene voorwaarden van de alarmcentrale van toepassing zijn. Nadat het aanvraagformulier is ingestuurd, wordt aan de winkelier een brief gestuurd waar de algemene voorwaarden bij zaten. De winkelier zegt enkele jaren later de overeenkomst per telefoon op. De alarmcentrale wil hem echter nog een jaar aan het contract houden omdat in de algemene voorwaarden staat dat het contract steeds met een jaar wordt verlengd.

De rechter is er eigenlijk snel klaar mee. Nu uit niks blijkt dat de alarmcentrale de winkelier voor het invullen en ondertekenen van het aanvraagformulier heeft gewezen op de algemene voorwaarden, zijn die niet van toepassing geworden. Toesturen na dat moment is niet voldoende. Dit verbaast niet. Regel is namelijk dat je voor of bij het sluiten van een overeenkomst de voorwaarden van toepassing moet verklaren en ze moet overhandigen. Daar kunnen uitzonderingen op zijn, maar dit is de hoofdregel. Blijft over dat er sprake is van een opdracht en die is volgens de wet, tenzij anders gecontracteerd, altijd op te zeggen. De telefonische opzegging door de winkelier gold dus. De gebruiker van de voorwaarden vangt dus bot.
 Ga terug naar het nieuwsoverzicht

nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u hieronder
in te schrijven voor onze
nieuwsbrief.

Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV