MKB-Limburg - NIEUWS - GEVOLGEN-VOOR-ONTSLAG-VOOR-WERKGEVERS-VERBETERD
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Gevolgen voor ontslag voor werkgevers verbeterd

Begin juli heeft de Tweede Kamer ingestemd met een wetsvoorstel dat de gevolgen bij ontslag op een aantal punten verbetert voor met name het midden- en kleinbedrijf. MKB-Limburg is blij met het nieuwe wetsvoorstel en heeft zich, samen met MKB-Nederland en VNO-NCW hier de afgelopen jaren dan ook hard voor gemaakt.

Transitievergoeding

'Het wetsvoorstel zorgt dat de transitievergoeding die werkgevers moeten betalen bij het ontslag van langdurig zieke werknemers wordt gecompenseerd. Hiermee worden de risico’s voor werkgevers om mensen aan te nemen enigszins verlaagd. Dit is dan ook een belangrijke stap naar verdere verlaging van de risico’s om mensen aan te nemen', aldus de ondernemersorganisaties.


Compensatie

Met het wetsvoorstel krijgt iemand ook na een langdurige ziekteperiode overigens gewoon een transitievergoeding. Werkgevers worden alleen gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Een andere wijziging is dat cao’s kunnen afwijken van de transitievergoeding die verschuldigd is bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. Wel moet de cao dan voorzien in een redelijke financiële vergoeding of in voorzieningen die de kans op nieuw werk vergroten.


Ook voor eerder betaalde transitievergoedingen

De regeling gaat in per 1 april 2020. De compensatie moet uiterlijk zes maanden na betaling van de volledige (transitie)vergoeding aangevraagd worden. De aanvraag voor compensatie geldt voor vergoedingen die worden verstrekt op of na 1 april 2020,  maar ook op vergoedingen die daarvoor (tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020) zijn betaald. Voor deze ‘oude” gevallen geldt dat een aanvraag uiterlijk 30 september 2020 moet worden ingediend.

Zo wordt voorkomen dat er verschil ontstaat tussen werkgevers die vlak voor en werkgevers die vlak na 1 april 2020 een (transitie)vergoeding betalen bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst.


Lange lobby

Het wetsvoorstel is het resultaat van een lange lobby om te zorgen dat de optelsom van risico's door de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte en het moeten betalen van een transitievergoeding verder naar beneden wordt gebracht. 'Hoewel verdere verbeteringen nodig blijven zien wij dit als een belangrijke eerste stap', aldus de organisaties.Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV