slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Designstoelen uit afgedankte jeans

Innovatie is topsport. Dat bleek eens te meer bij de ontwikkeling van de Limburgse circulaire stoel, gemaakt van afgedankte jeans. De Maastrichtse onderneming DenimX, dé specialist op het gebied van slim hergebruik van gerecyclede materialen, werkte meer dan een jaar aan dit spraakmakend design.

Marc Meijers, industrieel ontwerper en eigenaar van DenimX en spreker tijdens het MKB-Limburg Jaarsymposium 'De Kracht van Zuid' op 19 november 2018, legt de lat ook hier weer heel erg hoog. ‘In Nederland kampen we met een enorm textieloverschot. Maar liefst 150 miljoen kilo verdwijnt jaarlijks in de verbrandingsoven. Hoe mooi zou het zijn als we hier nieuwe producten van kunnen maken die mensen graag willen hebben’. Door het afgedankt textiel uit elkaar te trekken en tussen de vezels een bio-based kunststof te mengen creëerde Meijers een recept waarmee drie-dimensionale producten kunnen worden gevormd en de oorspronkelijke textielvezels zichtbaar blijven.

De gerecyclede jeans blijven daarmee herkenbaar en roepen dezelfde sympathieke reacties op als een mooie spijkerbroek. Een belangrijke eigenschap van de circulaire stoel is de textiele look and feel van het materiaal. Volgens Meijers een belangrijke eigenschap want uit eerdere projecten is gebleken dat textiele producten veel sympathie oproepen en uitnodigen om te worden aangeraakt en vastgepakt.

Met ditzelfde procédé ontwerpt DenimX ook producten voor klanten als Nike, Dyneema, Gispen en het Ministerie van Defensie. Hierbij wordt niet alleen met jeans gewerkt maar bijvoorbeeld ook met teveel geproduceerde sportkleding of afgedankte legeruniformen. Door na dit tweede leven de materialen te verhitten kunnen deze weer van elkaar worden gescheiden en geschikt gemaakt voor een volgend leven. Het DenimX proces draagt daarmee bij aan de transitie naar een circulaire economie.

Zowel de Provincie Limburg als de Gemeente Maastricht onderkennen de potentie van dit duurzame project. Zo leverde de Provincie een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de noodzakelijke prototypes. En vormt Gemeente Maastricht de eerste afnemer van de circulaire stoel door stoelen te bestellen voor haar evenementenruimte in het Eiffelgebouw.

De Limburgse designstoel wordt officieel gelanceerd tijdens het MKB Congres in het MECC Maastricht op 19 november a.s. Daarmee haalt deze innovatie de finish en vormt de circulaire stoel een belangrijke pijler van de nieuwe DenimX Collectie.Ga terug naar het nieuwsoverzicht

nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u hieronder
in te schrijven voor onze
nieuwsbrief.

JONG MKB

JONG MKB

Opstapje nodig? JONG MKB zet zaken in beweging! Speciaal voor starters met een onderneming jonger dan 5 jaar.

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV