slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

De regering trekt 40 miljoen euro uit voor investeringen in Parkstad

Parkstad, 16 november 2018

Om de welvaart in Nederland te verbreden zet het kabinet in op nauwe samenwerking met de regio's. Het voorstel, ingediend door de regiovertegenwoordigers van MKB-Limburg in Parkstad samen met de Provincie en andere betrokkenen, is door het kabinet geselecteerd voor uitwerking tot een deal. Met de geplande 40 miljoen euro wordt het overschot aan woningen en de leegstand van winkels aangepakt. Tegelijkertijd draagt deze injectie bij aan verduurzaming in de regio.

Kopen en slopen
Het is de bedoeling dat van het in totaal beschikbare geld 1500 huizen van particulieren worden gekocht en gesloopt. Andere huizen moeten worden aangepast voor bijvoorbeeld ouderen. Ook moet het aantal nieuwbouwwoningen fors omlaag. Verder moet er geïnvesteerd worden in vijftien winkelcentra en moet 100.000 vierkante meter winkelruimte uit de markt worden genomen.

Problemen aanpakken
De 40 miljoen komt uit de zogeheten regio-envelop van het Rijk. Daarin zit in eerste instantie 200 miljoen euro om problemen in verschillende regio’s aan te pakken en op te lossen.

Parkstad krijgt daar als enige regio nu een vijfde deel van. De 40 miljoen is het maximale bedrag dat de regering per regio beschikbaar stelt. De uitgewerkte 'regiodeal' werd bijna drie maanden geleden door de provincie en de acht gemeenten in Parkstad aangeboden aan minister Carola Schouten.

Aan deze regiodeal is maandenlang overleg vooraf gegaan met o.a. waaraan MKB-Limburg regio Parkstad een grote bijdrage heeft geleverd. Zo is er een delegatie de MKB-Limburg regio Parkstad mee opgetogen naar Den Haag en hebben ze genomen aan een politieke werkconferentie waar zij met name de stem en het belang van de ondernemers in Parkstad heeft verwoord en welke prioriteit uit de middelen gegeven zouden moeten worden. Dit is ook verwoord in het bidbook dat uiteindelijk is ingediend.

Tibert Lagarde (Bestuurslid MKB-Limburg en voorzitter regio Parkstad): “We zijn enorm blij met dit nieuws, zeker als dat bedrag door de inbreng van provincie, gemeenten, IBA en bedrijfsleven verhoogd kan worden naar minimaal € 240 miljoen. Dat is een goede basis om plannen in uitvoer te brengen. Maar nu begint het echte werk pas. Als MKB zullen we actief meedoen in het verwezenlijken van de plannen, samen met de andere betrokken partijen. Het zal het absoluut waard zijn want deze regio verdient het om naar een hoger niveau van wonen, werken en leven te bewegen”.

De Regiodeal
Het voorstel voor de Regiodeal over de transformatie van Parkstad Limburg is in augustus door de Provincie Limburg, mede namens het Dagelijks Bestuur van de Stadsregio Parkstad Limburg ingediend bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid ingediend. Aan dit voorstel hebben de Provincie Limburg, gemeenten, IBA, maatschappelijke partners in het veld, zoals MKB-Limburg regio Parkstad en de corporaties en de direct betrokken ministeries samengewerkt.
Meer info over de regiodeal

 Ga terug naar het nieuwsoverzicht

nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u hieronder
in te schrijven voor onze
nieuwsbrief.

JONG MKB

JONG MKB

Opstapje nodig? JONG MKB zet zaken in beweging! Speciaal voor starters met een onderneming jonger dan 5 jaar.

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV