MKB-Limburg - NIEUWS - DE-REACTIE-VAN-VNONCW-EN-MKBNEDERLAND-OP-DE-UITSPRAAK-VAN-DE-RVS-IN-DE-PORTHOSZAAK
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

De reactie van VNO-NCW en MKB-Nederland op de uitspraak van de RvS in de Porthos-zaak.

Reactie VNO-NCW & MKB-Nederland:

De uitspraak van de Raad van State betekent de zoveelste dramatische plotwending in de slechte film die het stikstofdossier inmiddels lijkt te zijn geworden en legt onze economie en de energietransitie in feite aan de ketting. Voor zowel burgers als bedrijven heeft dit grote gevolgen.

Als gevolg van de uitspraak zullen bouwprocedures vele malen langer gaan duren en worden vergunningstrajecten een stuk complexer, als er überhaupt nog vergunningverlening mogelijk is.

Hiermee komen vele woningbouwprojecten in ons land op losse schroeven te staan, waarmee het oplossen van de woningnood ernstig in gevaar komt. Ook het behalen van onze klimaatdoelstellingen komt onder nog grotere druk te staan.

Eerder bleek al dat de schade door vertraagde of uitgestelde projecten vanwege de stikstofcrisis maar liefst 28 miljard betrof en dit bedrag zal vanwege de uitspraak met vele tientallen miljarden euro’s oplopen.

De RvS geeft aan dat de enige oplossing is dat we zo snel mogelijk tot stikstofreductie komen en dat dit gebeurt zonder vrijblijvendheid. Het huidige beleid is daarvoor volgens de RvS ontoereikend. Versneld stikstof reduceren is dus dringend noodzakelijk, en daar dienen aan alle partijen een evenwichtige bijdrage aan te leveren. Een deel van de reductie kan dan benut worden voor vergunningverlening.

De oplossing die Remkes noemde voor het acute probleem is snel piekbelasters uitkopen. Maar het kabinet heeft juist gekozen daar Remkes niet op te volgen. Bovendien maken wij ons zorgen over de uitvoeringskracht van onze overheid. Wij vragen dus van het kabinet om zo snel mogelijk tot een juridisch houdbare oplossing te komen voor deze enorme problematiek.

Ook moet het kabinet in gesprek met Brussel voor een oplossing. Het kan niet zo zijn dat we terecht onze handtekening zetten onder Europese klimaatplannen maar tegelijkertijd geen ruimte kunnen krijgen om ze uit te voeren. Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV