MKB-Limburg - NIEUWS - DE-KREIS-HEINSBERG-DE-GEMEENTEN-SITTARDGELEEN-EN-BEEKDAELEN-WORDEN-PER-1-JANUARI-2022-LID-VAN-DE-EUREGIO-RIJNMAASNOORD
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

De Kreis Heinsberg, de gemeenten Sittard-Geleen en Beekdaelen worden per 1 januari 2022 lid van de euregio rijn-maas-noord.

Dat heeft de algemene ledenvergadering van Euregio rijn-maas-noord op 1 december 2021 besloten.
Daarmee groeit de euregio van 31 naar 34 leden.  

Acht van de tien gemeenten in de Kreis Heinsberg grenzen direct aan de 77 kilometer lange grens met Nederland. De grensgemeenten willen meer gaan samenwerken op het gebied van:

sport, 
onderwijs,
gezondheid,
cultuur,
wandel- en fietstoerisme,
bos- en natuurbrandpreventie,
arbeidsmarkt,
duurzaamheid en
klimaat. 

Hieronder ziet u de nieuwe kaart van de euregio rijn-maas-noord zoals die geldt vanaf 1 januari 2022.

Lees verder onder deze afbeelding.

U werkt voor uw buitenlandse werkgever in verband met de coronamaatregelen thuis? De uitzonderingsregels sociale zekerheid zijn nu verlengd tot en met 30 juni 2022. De overeenkomsten met België en Duitsland over de fiscale behandeling van de thuiswerkdagen zijn verlengd tot en met 31 maart 2022.

Sociale zekerheid

Tijdens de coronapandemie zijn uitzonderingsregels opgesteld door de Administratieve Commissie van de EU om te voorkomen dat u of uw werkgever ineens met andere regels voor sociale zekerheid en belastingen worden geconfronteerd. Voor de sociale zekerheid wordt ervan uitgegaan dat u onder dat stelsel valt, waar u onder zou vallen als de pandemie er niet zou zijn. Met andere woorden: werkt u thuis vanwege de coronamaatregelen en was u die tijd normaal gesproken op kantoor in het andere land geweest, dan wordt er gedaan alsof u die tijd op kantoor hebt gewerkt. De uitzonderingsregeling in de sociale zekerheid leidt er voor de meeste mensen toe dat er geen verandering plaatsvindt voor de toepasselijke wetgeving. De uitzonderingsregels sociale zekerheid zijn nu verlengd tot en met 30 juni 2022.

Belastingen

Bovenstaande regeling geldt niet voor de loonbelasting; hiervoor is niet de EU verantwoordelijk, maar hebben de verschillende landen onderling verdragen gesloten. Nederland, Duitsland en België hebben onderling afgesproken dat ook voor de belastingen de uitzonderingsregel kan worden toegepast. Daardoor kan het loon worden belast in het werkland in plaats van het woonland waar daadwerkelijk wordt gewerkt. De werknemer heeft echter een keuzerecht. Mocht het voor de werknemer voordeliger zijn, dan kan de belasting worden afgedragen naar hoe daadwerkelijk wordt gewerkt. Dat houdt in dat de belastingen in het ene land moet worden teruggevraagd en in het andere land moet worden afgedragen. De overeenkomsten met België en Duitsland over de fiscale behandeling van de thuiswerkdagen zijn verlengd tot en met 31 maart 2022.

De actuele stand van zaken vindt u ook op www.grenzinfo.eu.Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV