slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

De belangrijkste wetswijzigingen voor mkb'ers per 1 januari 2019

Als ondernemer krijgt u vanaf 1 januari 2019 te maken met nieuwe wetten en regels. Wilt u weten wat er voor u als mkb'er verandert? De belangrijkste wetswijzigingen:

1. Informatieplicht energiebesparing
Verbruikt uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar? Dan bent u verplicht om energie te besparen. Vanaf 1 januari 2019 komt hier een informatieplicht bij. Dat betekent dat u uiterlijk 1 juli 2019 moet melden welke maatregelen u neemt om energie te besparen.

Lees meer over de wetswijziging:
Informatieplicht energiebesparing

Check of uw bedrijf moet voldoen aan de wettelijke energiebesparingsplicht:
De Wetchecker energiebesparing

2. Laag btw-tarief gaat van 6% naar 9%
Heeft u een bedrijf in bijvoorbeeld de horeca, agro, recreatie, sport, cultuur, bouw of retail? Of als schoenmaker, kleermaker of kapper? Dan mag u factureren tegen het lage btw-tarief. Dit was tot nu toe nog 6%. Maar vanaf 1 januari is het lage btw-tarief vastgesteld op 9%. Deze verhoging heeft invloed op uw prijsstelling, administratie en btw-aangifte. Bereid u daarom alvast goed voor.

Lees meer over de wetswijziging:
Lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%

3. Belastingstelsel van 4 naar 2 schijven
Het kabinet wil het belastingstelsel makkelijker maken. Het stelsel wordt daarom vanaf 2019 stap voor stap aangepast. Per 1 januari 2019 wijzigen de tarieven in box 1 van de inkomstenbelasting (inkomsten uit werk en woning). Dit is een aanloop naar 2021, want dan zijn er nog maar 2 belastingschijven in box 1.

Lees meer over de wetswijziging:
Belastingstelsel van 4 naar 2 schijven

4. Minimumloon omhoog
De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen. Heeft u personeel in dienst dat het minimumloon verdient? Dan is dit wettelijk brutominimumloon (WML) voor werknemers van 22 jaar en ouder - bij een volledig dienstverband - vanaf 1 januari 2019:

  • € 1.615,80 per maand
  • € 372,90 per week
  • € 74,58 per dag

Lees meer over de wetswijziging:
minimumloon omhoog

Lees meer over:
het wettelijk minimumloon berekenen

5. Vergoeding voor naasten van slachtoffers bedrijfsongeval
Overlijdt er iemand door een gebeurtenis waarvoor u als ondernemer aansprakelijk bent? Zoals een bedrijfsongeval, verkeersongeluk, medische fout of geweldsmisdrijf. Of loopt het slachtoffer bij zo’n ongeval ernstig en blijvend letsel op? Dan kunnen de naasten vanaf 1 januari 2019 aanspraak maken op een vergoeding voor immateriële schade. Afhankelijk van de situatie ligt deze vergoeding tussen de 12.500 en 20.000 euro.

Lees meer over de wetswijziging:
Vergoeding voor affectieschade bij ongeval

6. Werknemer langer partnerverlof bij geboorte kind, pleegzorgverlof en adoptieverlof
Heeft u personeel in dienst? Dan hebben uw werknemers vanaf 2019 recht op 1 week betaald geboorteverlof als hun vrouw of vriendin bevallen is. Nu is dit verlof nog 2 dagen. Dit verlof moet de werknemer in de eerste vier weken na de geboorte opnemen.

Werknemers die een kind adopteren of een pleegkind in huis nemen, hebben recht op adoptie- of pleegzorgverlof. Vanaf 2019 kunnen deze werknemers 2 weken langer met pleegzorg- en adoptieverlof. Het verlof gaat namelijk van 4 naar 6 weken en geldt voor beide ouders. Tijdens het pleegzorg- of adoptieverlof heeft een werknemer recht op een uitkering via UWV ter hoogte van het (maximum)dagloon.

Lees meer over de wetswijziging:
Werknemer langer partnerverlof bij geboorte
Werknemer recht op langer pleegzorgverlof en adoptieverlof

Wetswijzigingen voor zzp'ers en starters
De belangrijkste wetswijzigingen voor zzp'ers per 1 januari 2019
De belangrijkste wetswijzigingen voor starters per 1 januari 2019

 Ga terug naar het nieuwsoverzicht

nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u hieronder
in te schrijven voor onze
nieuwsbrief.

JONG MKB

JONG MKB

Opstapje nodig? JONG MKB zet zaken in beweging! Speciaal voor starters met een onderneming jonger dan 5 jaar.

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV