MKB-Limburg - NIEUWS - BUSINESS-PARTNER-KERCKHOFFS-ADVOCATEN-OVER-ANDERMANS-DAKGOOT-EN-BOOM
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Business Partner Kerckhoffs Advocaten: Over andermans dakgoot & boom

Het juridische lot van omgevingsvergunningen lijkt soms op een vaantje in de wind: Schijnbaar kan het alle kanten op. Wat te denken van de volgende twee door onze hoogste bestuursrechter recent beoordeelde geschillen. (1) In de eerste zaak verleent de gemeente Hardenberg een kapvergunning voor een dikke boom van 40 jaar oud waarvan de stam voor een klein deel op het erf van de buurman staat, zodat deze buurman voor dat deel eigenaar is. Kan zo'n kapvergunning door de juridische beugel?

In de tweede kwestie verleent de gemeente Oegstgeest een bouwvergunning voor een dak waarvan de watergoot boven het perceel van de buurvrouw komt te hangen en het regenwater op dat buurperceel afwatert. Is die bouwvergunning geldig?

Hier is aan de orde het juridisch leerstuk van de evidente privaatrechtelijke belemmering. Dit houdt in dat een privaatrechtelijk recht het verlenen van een omgevingsvergunning alleen in de weg staat als het met die vergunning conflicterende burgerlijke recht een evident karakter heeft, dat wil zeggen dat dit recht zonder nader onderzoek door de bestuursrechter kan worden vastgesteld. Is nader onderzoek wel nodig dan kan de vergunning in stand blijven en moet de burgerlijke rechter beoordelen of de gebruikmaking daarvan onrechtmatig is (conflicteert met andermans recht). De bestuursrechter grijpt daarom niet zo snel in.

Hoe pakt dat leerstuk in de zojuist genoemde zaken uit?
De bezwaarmakende buurman die deels eigenaar was van de boom had het nakijken. Volgens de rechter maakte de omstandigheid dat deze voor een klein deel eigenaar was van de boom niet aannemelijk dat de kap van de boom niet kon worden verwezenlijkt. Het grootse deel is eigendom van de vergunninghouder en de boom was oorspronkelijk op zijn grond geplant.

De buurvrouw die geconfronteerd werd met een dakgoot boven en regenwater op haar perceel won wél. Beide aspecten zijn volgens de bestuursrechter een evidente privaatrechtelijke belemmering die waarvan zonder nader onderzoek blijkt, waarbij een rol speelt dat er nog geen dakgoot over buurvrouws’ perceel hing.

Het verschil in uitkomst is naar mijn mening gelegen in het subtiele onderscheid dat in het eerste geval de vergunninghouder ook een civiel recht had (zodat de civiele rechter in beeld is) terwijl zulks in de tweede situatie ontbrak (de vergunninghouder had geen enkel recht op een overhangende goot. Dergelijke details maken in een juridische procedure vaak het verschil!

ECLI:NL:RVS:2019:1421 en ECLI:NL:RVS:2019:1329Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV