slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

btw-verhoging zware last voor het mkb!

De gevolgen van de voorgenomen btw-verhoging vanaf 2019 zijn enorm. De effecten in de grensregio's, met name in Limburg, zijn nog vele mate groter dan in de rest van het land, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteia in samenwerking met MBK-Limburg en MKB-Nederland. Het onderzoeksbureau heeft de effecten van de BTW-verhoging voor drie productgroepen in de grensstreken berekend. De dagrecreatie krijgt een omzetdaling van ruim 450 miljoen euro voor de kiezen, voor brood en gebak is dat 38 miljoen en voor bloemen en planten 23 miljoen.

MKB-Nederland wil dat het mkb tenminste wordt gecompenseerd voor de eenzijdige verhoging van het lage BTW-tarief. Uit onderzoek, in samenwerking met betrokken branches, blijkt dat de gevolgen van de maatregel groot zijn: 30 miljoen euro omzetverlies in de kappersbranche, bijna 6 miljoen bij de podiumkunsten, 40 miljoen bij uitgeverijen en 24 miljoen bij de bloemisten. In de grensregio’s zijn de negatieve effecten nog sterker. Dit staat in het pamflet dat directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland woensdagochtend (6 juni 2018) samen met vijf ondernemers heeft overhandigd aan staatssecretaris Menno Snel (Financiën). “Het liefst gaat deze maatregel volledig van tafel.”

Slechte timing
Het kabinet heeft tot de maatregel besloten zonder ook maar enig zicht op de effecten. Het midden- en kleinbedrijf zou tenminste ondersteund moeten worden met een pakket maatregelen die de pijn kunnen verzachten. Een optie hierin is dat de lastenverlichting in de inkomstenbelasting naar voren wordt gehaald en/of de BTW-verhoging naar achteren wordt geschoven, naar de jaren dat er echt lastenverlichting voor consumenten is. “Eerst het zuur voor het mkb en pas daarna koopkrachtverbetering voor de consument, dat is slechte timing.”

Ook moet er een rechtvaardig overgangsregime komen, dat voorkomt dat ondernemers met grote administratieve problemen worden opgezadeld en dat consumenten die bijvoorbeeld nu al een kaartje hebben gekocht voor een concert dat pas in 2019 plaatsvindt met een extra BTW-betaling worden geconfronteerd om het tarief ondertussen is verhoogd. Verder kan het kabinet mkb-ondernemers steunen door de verhoging van het box 2 tarief te schrappen en de werkkostenregeling te verbeteren, zodat die voor het mkb werkbaar wordt.Ga terug naar het nieuwsoverzicht

nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u hieronder
in te schrijven voor onze
nieuwsbrief.

JONG MKB

JONG MKB

Opstapje nodig? JONG MKB zet zaken in beweging! Speciaal voor starters met een onderneming jonger dan 5 jaar.

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV