MKB-Limburg - NIEUWS - AURGENTIE-EN-RUIMHARTIGHEID-NODIG-BIJ-VERGOEDING-SCHADE-WATERSNOODA
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

‘Urgentie en ruimhartigheid nodig bij vergoeding schade watersnood’

PERSBERICHT

‘Urgentie en ruimhartigheid nodig bij vergoeding schade watersnood’

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland roept zowel verzekeraars als het kabinet op zo snel en ruimhartig mogelijk de schade te vergoeden die ondernemers in Limburg hebben opgelopen door de watersnood. “Het leed van de getroffen ondernemers is enorm. Deze ramp - bovenop corona - mag niet hun doodsteek worden”, aldus Vonhof, die vandaag samen met voorzitter Monique Princen van MKB-Limburg een bezoek bracht aan bedrijven in en burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg. “Ruimhartig steunen is de enige reactie die past bij deze ramp.”
 
Vonhof is aangedaan door wat hij tijdens het bezoek heeft gehoord en gezien. “Valkenburg is met een totale schade van zeker 400 miljoen euro het hardst getroffen. De gemeente telt veel horeca- en toeristische bedrijven, die door corona al zo’n klap hebben gehad. En dan komt dit er nog eens overheen. De verhalen zijn schrijnend. Dan heb je de coronasluiting aangegrepen om te investeren in een verbouwing, en dan spoelt het water letterlijk alles weg. Veel ondernemers zijn ook nog eens dubbel geraakt. Die proberen hun bedrijf te redden, maar thuis staat ook alles blank. Het is echt verschrikkelijk. Wij leven intens met deze mensen mee en doen, samen met de collega’s van MKB Limburg, alles wat we kunnen om hen bij te staan.”

Annuleringen

Deze zomer had voor veel (toeristische) bedrijven in Limburg iets moeten goedmaken van het dramatische coronajaar, maar dat wordt nu wel heel erg moeilijk, aldus Vonhof. Ook Limburgse ondernemers in de niet direct getroffen gebieden lijden schade, omdat mensen hun geplande vakantie in de provincie nu annuleren. “Een oproep aan vakantiegangers: het is op veel plaatsen in Limburg nog steeds gewoon heerlijk toeven, dus kom gewoon.”

Steun vanuit branches

Volgens Vonhof willen de meeste ondernemers letterlijk redden wat er te redden valt en zo snel mogelijk weer open kunnen. “Daar wordt keihard aan gewerkt en er is veel hulp. Mooi om te zien is dat vanuit onze achterban breed steun daarvoor is aangeboden; van branches en bedrijven in onder meer de schoonmaak, de bouw, het grondverzet. Wij hebben die steun toegezegd aan waarnemend gouverneur Johan Remkes.”

Geen juridisch gevecht

Voorwaarde voor die wederopbouw is wel dat de schade financieel snel en ruimhartig wordt afgehandeld, zegt de voorzitter van MKB-Nederland. “De verzekeraars geven gelukkig aan daar al het mogelijke aan te doen.”
Hij verwacht onder deze bijzondere omstandigheden van het kabinet een ruime interpretatie van Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS). “In de wet staat dat gedupeerden geen recht op een tegemoetkoming in de schade hebben als de schade of de kosten redelijkerwijs verzekerbaar waren. Dat mag er nu níet toe leiden dat ondernemers met lege handen blijven. Ruimhartig steunen is de enige reactie die past bij deze ramp. Na het gevecht tegen het water moeten we niet in een juridisch gevecht terecht komen.”

TVL aanpassen

MKB-Nederland is hierover in gesprek met het ministerie van Justitie & Veiligheid. Maandag maakte demissionair minister-president Mark Rutte al bekend dat Limburgse ondernemers die door de wateroverlast omzetverlies lijden, gebruik kunnen maken van de corona-steunmaatregelen NOW en TVL. “Dat is alvast iets”, aldus Vonhof. “Wel moet de TVL voor dit specifieke geval worden aangepast. Want stel dat een ondernemer twee weken geen omzet heeft, dan is de kans groot dat hij de omzetgrens van 30 procent niet haalt en dus niets krijgt. Ondernemers moeten het hier in een paar maanden verdienen en het seizoen is nu goeddeels verloren.”

 

 Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV