MKB-Limburg - NIEUWS - APOSITIEF-OVER-LOSLATEN-15-METER-STEUN-BLIJFT-NOODZAKELIJKA
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

‘Positief over loslaten 1,5 meter, steun blijft noodzakelijk’

14-09-2021 - Bron MKB-Nederland

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn positief over het feit dat per 25 september de 1,5 meter-regel eindelijk wordt losgelaten en medewerkers weer vaker naar kantoor kunnen. Dat geldt ook voor de toezegging dat er steun blijft voor ondernemers in de nachthoreca en evenementen die ook na de 25ste nog met beperkingen te maken hebben. Daarover zijn de organisaties de afgelopen dagen met het kabinet in gesprek geweest. ‘Volledige opening zou echter beter zijn geweest. Nu het kabinet voor veel sectoren het coronatoegangsbewijs verplicht stelt, valt het simpelweg niet uit te leggen dat de nachthoreca en evenementen nog altijd worden beperkt. Dit terwijl de Formule 1 en voetbalwedstrijden zonder enige corona-problemen hebben plaatsgevonden en er elk weekend tienduizenden Nederlanders de grens over gaan om daar evenementen te bezoeken’.

Steun tegenover beperkingen

De ondernemersorganisaties blijven erop wijzen dat tegenover beperkende maatregelen altijd steun moet staan. ‘Ondernemers mogen niet de dupe zijn van beperkingen als gevolg van het relatief nog grote aantal ongevaccineerden in combinatie met de beperkte zorgcapaciteit.’
Als maatwerk daarbij niet mogelijk is, dan blijft generieke steun het enige alternatief. ‘We gaan ervan uit dat het kabinet zijn toezegging van vanavond nakomt en dringen aan op snelle besluitvorming over die steun voor het vierde kwartaal.’

Kapitaalsteun

Ook pleiten MKB-Nederland en VNO-NCW voor kapitaalsteun voor de relatief beperkte groep kapitaalintensieve bedrijven die in hoge mate afhankelijk is van (buitenlandse) gasten, zoals touringcarbedrijven, congrescentra en musea.

‘Voor deze ondernemers duurt het langer om op het oude niveau te komen hun businessmodellen aan te passen’. Voor de reisbranche is het wel goed nieuws dat alle gevaccineerde reizigers uit zeer hoog risicogebieden niet meer in quarantaine moeten bij terugkomst in ons land.

Verantwoordelijkheid

Punt van zorg vinden MKB-Nederland en VNO-NCW de handhaving van het coronatoegangsbewijs door ondernemers en hun medewerkers, met name in de horeca. ‘Hiermee krijgen zij er een oneigenlijke verantwoordelijkheid bij en dreigen vervelende discussies met gasten in een al zwaar onderbezette sector’.
De ondernemersorganisaties vinden het niet te rijmen dat ondernemers bij hun gasten moéten checken of zij gevaccineerd, getest of recent van het virus hersteld zijn, maar datzelfde niet mogen doen bij hun medewerkers. ‘Geef ondernemers in ieder geval de mogelijkheid om dit wel te kunnen doen als de behoefte bestaat, zeker in die sectoren waar het ook aan klanten moet worden gevraagd. Het is goed dat het kabinet aangeeft dit te willen onderzoeken’.

Nieuw thuiswerkadvies

Hoewel MKB-Nederland en VNO-NCW graag hadden gezien dat het thuiswerkadvies in zijn geheel was geschrapt, noemen ze het nieuwe advies van het kabinet (‘thuiswerken als het kan, op het werk wanneer nodig’) een stap in de goede richting. ‘Het is duidelijk dat veel werknemers inmiddels staan te popelen om – deels- weer naar kantoor te gaan. Dit is ook belangrijk voor creatieve processen en innovatie en werkgevers en werknemers zijn prima in staat zelf afspraken te maken over hoe ze dit doen.’

Vaccineren

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn onlangs een speciale campagne gestart om bedrijven en medewerkers te wijzen op het belang van vaccineren en een hoge vaccinatiegraad: Twijfel over vaccineren? Laat je informeren’Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV