slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Agroproductie- en Leisurepark Zuid-Limburg in Nijswiller van de baan

Op 20 december jl. heeft een overgrote meerderheid van de raad van de gemeente Gulpen-Wittem gestemd tégen de bestemmingsplanwijziging ten behoeve van het Agroproductie- en Leisurepark in Nijswiller, dit naar volle tevredenheid van MKB-Limburg regio Parkstad en 35 ondernemers in diverse sectoren in het Heuvelland.

Met dit besluit komt een einde aan een jarenlang durend proces rondom de ontwikkeling van het Agro-Leisurepark. Gedurende het proces groeide de weerstand van de ondernemers in het Heuvelland, zeker nadat duidelijk werd dat de Stichting Agroproductie- en Leisurepark Zuid-Limburg naast detailhandel in streekproducten ruimte wilde bieden voor de vestiging van een supermarkt. Niet alleen voor de supermarkten in de omliggende kernen, maar ook voor de kleinere MKB-retailers in de foodbranche in deze kernen zou de realisatie van minstens 2.000 m2 detailhandel op deze goed bereikbare locatie immers grote negatieve gevolgen hebben. Dit was voor een tiental MKB-detaillisten en onder andere MKB-Limburg regio Parkstad de reden om in april vorig jaar de nodige zienswijzen tegen het ontwerp-bestemmingsplan D’n Hoaf in te dienen. 

Nadat de gemeenteraad in zijn vergaderingen van zowel mei als oktober besloten had om de besluitvorming over het bestemmingsplan uit te stellen tot december, zijn de acties van de ondernemers in een stroomversnelling gekomen. En de groep ondernemers werd alleen maar groter en meer divers. Het ging niet meer alleen om detaillisten, maar ook om ondernemers in de agrarische sector met en zonder eigen boerderijwinkel en ondernemers in de toeristisch-recreatieve sector, deze laatste met name in verband met het plan voor een hotel op deze locatie. Volgens het concept van de streekproductenmarkt zouden de producenten van streekproducten in het Heuvelland ruimte kunnen huren in D’n Hoaf ten behoeve van de verkoop van hun eigen producten, teneinde daarmee meer inkomsten te genereren. Echter bij deze ondernemers in de agrarische sector bleek er vrijwel geen behoefte te zijn om zich hier te vestigen. Integendeel, men zag dit eerder als oneerlijke concurrentie voor hun eigen boerderijwinkel.

Na een tweetal bijeenkomsten met de raadsfracties hebben de ondernemers het initiatief genomen om een petitie op te stellen. De boodschap van deze petitie was enerzijds dat men niet wilde participeren in het Agro-Leisurepark en anderzijds dat men tegen elke vorm van detailhandel op deze locatie was. Alle acties hebben uiteindelijk geleid tot het  raadsbesluit van 20 december jl.  “Uiteraard zijn alle 35 ondernemers samen met ons verheugd over dit wijze besluit van de gemeenteraad, maar dit besluit reikt veel verder. Ook de leefbaarheid van de inwoners van de vele dorpen in het gebied en de toeristische aantrekkelijkheid van zowel de dorpen als het buitengebied worden gewaarborgd door het handhaven van de kleinere winkels in de kernen en de authentieke boerderijwinkels in het buitengebied”, aldus Ernst Wijzenbeek, voorzitter van de Retailcommissie van MKB-Limburg Regio Parkstad.Ga terug naar het nieuwsoverzicht

nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door u hieronder
in te schrijven voor onze
nieuwsbrief.

Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV