MKB-Limburg - NIEUWS - AGROLEISUREPARK
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

Raadsfracties Gemeente Gulpen-Wittem, bezin u over Agro-Leisure-Park!

Ondernemers Gulpen en omgeving en MKB-Limburg roepen raadsfracties Gemeente Gulpen-Wittem op tot bezinning over Agro-Leisure-Park

Maandagavond 22 oktober heeft een 25-tal ondernemers uit de detailhandel, de toeristische branche en de agrarische sector samen met MKB-Limburg een goed overleg gevoerd met alle raadsfracties van de gemeente Gulpen-Wittem. Aanleiding vormt de aanstaande besluitvorming in de raadsvergadering van 25 oktober over de bestemmingsplanwijziging ten behoeve van het Agro-Leisure-Park in Nijswiller.
 

Bezwaren
Zowel vanuit het hart als met verstand hebben de ondernemers de goed vertegenwoordigde raadsfracties van argumenten voorzien om niet in te stemmen met de voorliggende plannen van het Agro-Leisure-Park. De ondernemers hebben vooral problemen met de Streekproductenmarkt annex Foodboulevard en het hotel. In de bestemmingsplanprocedure hebben veel ondernemers hun zienswijzen al kenbaar gemaakt. Gisteravond grepen zij de mogelijkheid met beide handen aan om de raadsfracties ervan te overtuigen dat het doorgaan van deze plannen forse consequenties kan hebben voor gevestigde bedrijven in de detailhandel, de toeristische branche en de agrarische sector. Dat hierdoor ook de leefbaarheid zowel in de kernen als in het buitengebied in het geding komt is een logisch gevolg.


Pijler Streekproductenmarkt/Foodboulevard gebaseerd op drijfzand
MKB-Limburg heeft de raadsfracties gewezen op de zwakheden in het Businessplan D’r Nieswiller Hoaf. Onder het mom van het zogenaamde one-stop-shop model wordt supermarktketen Jan Linders ingeschoven, waarbij deze supermarkt gelimiteerd wordt tot maximaal 600 m2 winkelvloeroppervlak en uitsluitend het assortiment droge kruidenierswaren (DKW) mag voeren. De overige 1.400 m2 zouden dan verhuurd moeten worden aan producenten van streekproducten, die daarmee “een aantrekkelijke vaste plek krijgen om hun afzet te organiseren”, zo geeft het Businessplan aan.

MKB-Limburg heeft de raadsfracties duidelijk gemaakt dat geen enkele supermarkt kan renderen op een oppervlakte van 600 m2 met ook nog eens alleen de mogelijkheid om DKW te verkopen. Voorts is aangegeven dat het verre van realistisch is dat producenten van streekproducten ruimte in de Streekproductenmarkt gaan huren tegen een relatief hoge huurprijs, waarbij men tevens extra personeel moet inzetten, terwijl velen van hen een boerderijwinkel op de eigen locatie hebben. Tot nu toe is geen enkele producent of zogenaamde wederverkoper bereid om in het Agro-Leisure-Park te participeren, zo bleek ook tijdens het overleg dinsdagavond. Daarmee wordt het risico steeds groter dat er straks een supermarkt van 2.000 m2 gaat ontstaan op een locatie welke oneerlijke concurrentievoordelen biedt ten opzichte van de bestaande detailhandelsbedrijven in de kernen, met alle gevolgen van dien.

In strijd met eigen beleid
De raadsfracties zijn tevens gewezen op de strijdigheid van eventuele medewerking aan de plannen van het Agro-Leisure-Park met de door de Raad in december 2017 vastgestelde Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid-Limburg (SVREZL). In deze SVREZL is nadrukkelijk gekozen voor het versterken van bestaande compacte centrumgebieden. Dat impliceert in principe ook dat perifere retailontwikkelingen zoals het Agro-Leisure-Park uit den boze zijn. MKB-Limburg staat achter dit beleid en heeft de raadsleden om die reden dringend verzocht zich aan hun eigen vastgestelde beleid te houden.Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV