MKB-Limburg - NIEUWS - AGOED-DAT-COMPENSATIEPAKKET-WORDT-DOORGETROKKEN-IN-Q1A
slide image
Slide background

Nieuws Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom MKB-Limburg. Tip ons met relevant ondernemersnieuws via info@mkblimburg.nl.

‘Goed dat compensatiepakket wordt doorgetrokken in Q1’

Persbericht - VNO-NCW en MKB-Nederland – 14 december 2021  

Hoe triest ook voor de getroffen sectoren, begrijpen VNO-NCW en MKB-Nederland dat het kabinet zich genoodzaakt ziet om de coronamaatregelen te verlengen, vanwege de oprukkende Omikron-variant en de nog altijd hoge besmettingsaantallen. ‘Goed is  dat het compensatiepakket wordt doorgetrokken en ondernemers voor de komende maanden in elk geval die zekerheid hebben.’ De ondernemersorganisaties zijn samen met de vakbonden in overleg met het kabinet over een plan hoe de komende anderhalf jaar samen te leven met het virus zonder telkens in lockdown te hoeven. ‘Dit is belangrijker dan ooit, want veel ondernemers houden het zo niet veel langer vol.’ 

‘Al komt verlenging van de maatregelen door de nieuwe variant niet onverwacht, voor de horeca is het missen van de kerst nog eens een extra aderlating', aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘Voor winkels vergroten de aangescherpte sluitingstijden juist in deze periode soms ook de druk op de uren dat ze wel open zijn, terwijl ze met langere openingstijden bezoekers beter kunnen spreiden.’ 

Compensatie logisch  

De ondernemersorganisaties vinden het logisch dat het compensatiepakket wordt doorgetrokken naar het eerste kwartaal van 2022. Ze wijzen er daarbij wel op dat het voor ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren financieel steeds moeilijker wordt, omdat maar een deel van de kosten wordt vergoed. ‘Steeds meer ondernemers zijn door hun eigen vermogen heen en de schulden nemen toe. De rek is eruit.’ Ook vragen ze het kabinet goed te bezien of compensatie voor zelfstandigen via de bijzondere bijstand ‘light’ wel toegankelijk genoeg is.   

Plan voor deze en volgende winter 

De ondernemersorganisaties zijn inmiddels samen met de vakbeweging in overleg met de departementen van SZW, VWS en EZK over een plan om beter samen te leven met het virus en steeds nieuwe lockdowns te voorkomen. ‘Dit is van het grootste belang, want ondernemers en samenleving trekken het zo niet meer. We moeten verdere polarisatie voorkomen en af van de maatregelen die steeds opnieuw delen van de samenleving platleggen.’ 

Sluiting scholen raakt werkenden 

Gezien het aantal besmettingen in het basisonderwijs hebben VNO-NCW en MKB-Nederland er op  zich begrip voor dat de kerstvakantie daar een week eerder begint. Tegelijk wijzen ze op de problemen die dit voor werkende ouders kan opleveren, juist in deze drukke tijd van het jaar.  

Vaccineren en basisregels 

De ondernemersorganisaties vinden het een goede zaak dat VWS de boostercampagne flink versnelt, waardoor iedereen vanaf 18 jaar die dat wil eind januari opnieuw gevaccineerd is. VNO-NCW en MKB-Nederland schrijven deze week al hun leden aan met een handreiking voor ondernemers om het gesprek met medewerkers aan te gaan over vaccineren. In dat schrijven staat ook informatie over prikken zonder afspraak, maatwerk voor ondernemers en het belang van het naleven van de basisregels.  Ga terug naar het nieuwsoverzicht

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

* verplicht veld
Kennis & expertise

Kennis & expertise

Als lid van MKB-Limburg kunt u gebruikmaken van de kennis en expertise van onze partners. Op welk vakgebied kunnen zij u ondersteunen?

Lees meer
Word lid van MKB-Limburg!

Word lid van MKB-Limburg!

Profiteer van het provinciale netwerk van Business Club Limburg, belangenbehartiging, projecten en ledenvoordelen van MKB-Limburg. Lid worden?

Lees meer
Leden aan het woord

Leden aan het woord

Leden van MKB-Limburg aan het woord. Wie zijn ze en wat voor onderneming heeft men? Welke rol speelt MKB-Limburg voor hun onderneming? Lees de verhalen van onze leden en raak geïnspireerd.

Lees meer

Volg ons op

Twitter Linkedin Facebook
Design & development: Advance Communications BV